Suomen Joutsen juhlapostimerkin aiheena

Comments are closed

sjmerkki2017_official

Merikeskus Forum Marinum on julkaissut uuden laivapostimerkin, joka juhlistaa satavuotiasta Suomea ja 115-vuotiasta Suomen Joutsenta. Uusi postimerkki tuli myyntiin The Tall Ships’ Races 2017-tapahtuman alla myös suurten purjelaivojen vierailun kunniaksi. Kuva-aiheena postimerkissä on koululaiva Suomen Joutsen laivan kuudennella Suomen lipun alla tehdyllä valtameripurjehduksella vuosina 1936-1937. Merkki perustuu alkuperäiseen valokuvaan.

Suomen valtion vuonna 1930 hankkima koululaiva Suomen Joutsen teki 1930-luvulla kaikkiaan kahdeksan pitkää purjehdusta, joiden aikana koulutettiin satoja merivoimien ja rannikkotykistön sotilaita. Suomen Joutsenella koulutetut miehet puolustivat Suomea vaihtelevissa ja vaativissa tehtävissä talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan aikana. Suuri purjelaiva itse oli sota-aikana emälaivana ja liikkuvana huoltoasemana sukellusveneille, moottoritorpedoveneille ja miinanraivaajille. Myöhemmin Suomen Joutsen toimi lähes kolmekymmentä vuotta merimiesammattikouluna Aurajoen varrella Turussa.

Nykyisin museolaiva Suomen Joutsenen omistaa Turun kaupunki ja laivan ylläpidosta vastaa Forum Marinum-säätiö. Kesäisin laiva on avoinna yleisölle Forum Marinumin museosatamassa. Vuosina 2016-2017 Suomen Joutsen telakoitiin Naantalissa kunnostustöitä varten ja sen kansilla oleva laivan historiasta kertova näyttely uusittiin.

Uusi postimerkki on saatavilla ainoastaan Forum Marinumin museomyymälästä, ja se kuuluu Forum Marinumin viime vuonna aloittamaan laivapostimerkkien sarjaan. Vuoden 2016 kuva-aiheena oli sukellusvene Saukko.