Bore herää uuteen eloon osana Turun ammatti-instituuttia

Comments are closed

bore

Ammatillinen koulutus jatkuu merenkulun ja laivanrakennuksen alkusijoilla, kun museolaiva S/S Bore jatkaa koululaivaperinnettä Aurajoessa.

Turun ammatti-instituutti aloittaa vuoden 2018 alussa opetustoiminnan museolaiva S/S Boressa. Ammatti-instituutille siirtyvät laivan hostel-, aamias- ja kokoustoiminta. Kokous- ja konferenssipalveluina asiakkaille voidaan räätälöidä erilaisia paketteja yksilöllisiin tarpeisiin. Palvelut ovat tarjolla päivittäin ympäri vuoden.

S/S Bore on Oy S/S Borea Ab:n omistama Aurajoessa (Linnankatu 72) sijaitseva ruokailu-, majoitus-, kokous-, ohjelma- ja museopalveluja tarjoava entisöity alus. Aikaisemmin majoitustoimintaa S/S Borella on hoitanut Turun matkailun palvelukeskus.

Vaikka opetustoiminta Borella käynnistyy, jatkuu museotoiminta entisellään osana Merikeskus Forum Marinumia ja laiva kuuluu jatkossakin merikeskuksen museolaivastoon.

Ainutlaatuinen oppimisympäristö

Turun ammatti-instituutti on monialainen oppilaitos, joka kouluttaa nuoriso- ja aikuisopiskelijoita työelämälähtöisesti eri ammatteihin. S/S Bore tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön niin hotelli-, ravintola- ja matkailualalle kuin myös teknisen puolen aloille ja kotitalous- ja puhdistuspalvelun opiskelijoille. Se tuo mahdollisuuksia myös kaupallisten alojen opiskeluun ja erilaisten yrittäjyysprojektien toteuttamiseen.

Oppimisympäristönä laiva on ainutlaatuinen ja tuo hienosti esiin turkulaista ammattiosaamista historiallisessa merellisessä ympäristössä: uutta osaamista vanhaa kunnioittaen. Myös ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on tarjota opiskelijoille työelämälähtöistä käytännönläheistä koulutusta – Bore on tähän loistava ympäristö ja mahdollisuus.

S/S Bore

S/S Bore valmistui 1960 Oskarshamnissa Ruotsissa. Alus seilasi välillä Turku – Maarianhamina – Tukholma ja näiden 17 vuoden aikana “Nolla-Bore” lunasti paikkansa turkulaisten sydämissä. S/S Bore vieraili myös Helsinki – Tukholma reitillä.

Alus myytiin vuonna 1977 Jakob Linesille, jolloin se liikennöi Pietarsaaren ja Skellefteån välillä nimellä S/S Borea.

Vuodesta 1987 lähtien laiva oli kotkalaisen Kristina Cruises -varustamon kansainvälisessä risteilyliikenteessä nimellä Kristiina Regina. Laiva seilasi Suomen lipun alla mm. Välimerellä aina elokuuhun 2010 asti. Kristiina Cruises oli ostanut varustamon uudeksi alukseksi Kristiina Katariinan, joten sen edeltäjää odotti joko myynti tai romutus.

Turussa innostuttiin aluksen säilyttämisestä. Oy s/s Borea Ab osti aluksen, ja se siirrettiin Naantaliin kunnostettavaksi. Laiva maalattiin Bore-varustamon alkuperäisiin väreihin ja myös sen alkuperäinen nimi palautettiin. Lokakuussa 2010 Bore hinattiin Turkuun. Toukokuussa 2011 alus siirtyi Forum Marinumin laituriin osaksi merikeskuksen museolaivastoa, ja Forum Marinumin tuottama näyttely laivan historiasta avattiin aluksen ylimmille kansille.

Vuonna 2011 alus hyväksyttiin Museoviraston perinnealusrekisteriin, ja aluksella aloitettiin museopalveluiden lisäksi majoitus- ja ravintolapalveluiden tuottaminen. Vuoden 2015 alussa Turun kaupunki keskitti hostel-palvelunsa kolmivuotisella sopimuksella Borelle.