Miinalaiva Uusimaan NRF-vuoro päättyi – valmius jatkuu

Comments are closed

Uusimaa
Miinalaiva Uusimaa

Merivoimien miinalaiva Uusimaan vuoden mittainen valmiusvaihe Naton nopean toiminnan joukkojen (Nato Response Force, NRF) täydentävän toiminnan joukkopoolissa päättyi 31. joulukuuta 2017.

Valmiusvaihe kehitti alusyksikön henkilöstön osaamista ja toimintakykyä merellisiin tehtäviin. Uusimaa osallistui vuoden 2017 aikana useisiin sotaharjoituksiin niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Vuoden aikana alukselle ei tullut kutsua lähteä NRF-tehtäviin. Merivoimat ylläpiti alusyksikön perustamisvalmiutta ja oli valmistautunut lähettämään sen tehtävään merivoimien kriisinhallintajoukkona sotilaallisesta kriisinhallinnasta säädetyn lain mukaisesti 60 vuorokaudessa Suomen poliittisen johdon kansallisesta päätöksestä.

Valmiusvaiheeseen valmistautuminen alkoi vuonna 2016, jolloin alusyksikön suorituskyky todennettiin Naton evaluointi- ja arviointiprosessissa (NEL 2). NRF-valmiuteen oli sitoutunut palkatun sotilashenkilöstön lisäksi myös vapaaehtoisia reserviläisiä. Heidän valmistavaan koulutukseensa sisältyi osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen sekä evaluointiprosessiin. Aluksella myös järjestettiin oma harjoitus reserviläisiä varten keväällä 2017.

– Lähtökohtaisesti alus ja sen henkilöstö on ollut valmis NRF-tehtäviin jo oman kansallisen toiminnan pohjalta, toteaa aluksen päällikkö, komentajakapteeni Thomas Gentz.

– Kansalliset velvoitteet määrittävät aluksen jatkuvaan korkeaan valmiuteen, joka on meille rutiinia. Valmiusvaihe ei tähän nähden tuonut merkittäviä ylimääräisiä velvoitteita. Vuoden 2018 alusta toimintamme jatkuu aivan yhtä korkeassa valmiudessa kuin viime vuonnakin, täsmentää aluksen päällikkö.

Miinalaivan henkilöstöllä on runsaasti kokemusta yhteistoiminnasta kansainvälisessä ympäristössä jo vuosien ajalta kansainvälisten harjoitusten pohjalta. Merivoimien kansallisessa toiminnassa käytössä olevat prosessit ovat muun muassa komentokieltä myöten niin pitkälle yhdenmukaisia Naton prosessien kanssa, että NRF-tehtävään lähtö ei olisi niidenkään osalta vaatinut käytäntöjen muutoksia kotimaan toimintaan verrattuna.