Viranomaisten meripelastustoimet rahtialuksen auttamiseksi Suursaaren länsipuolella jatkuvat

Comments are closed

DX1gpPcWkAAgeR5

Kuva tapahtumapaikalta Nordican kannelta. Kuvassa vasemmalla haveristialus, minkä vasemmassa kyljessä kiinni VL Tursas. Kuvassa oikealla Viron vartiolaiva Kindral Kurvits ja keskellä Alfons Håkansin Atlas. Kuva: Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitoksen eilen päivällä aloittamat meripelastustoimet rahtialuksen avustamiseksi Suursaaren länsipuolella jatkuvat. Aluksen vuoto on saatu hallintaan ja veden pumppausta jatketaan. Tilanne pidetään pumppaamisen avulla vakaana. 22 henkilön miehistö on edelleen aluksella.

Rahtialuksen konehuoneeseen merivesikaivosta päässeen veden pumppaaminen päästiin aloittamaan myöhään eilen illalla, kun kalusto ja henkilöt oli saatu kuljetettua tapahtumapaikalle. Veden korkeus konehuoneessa nousi hälytyshetkestä n. 1-2 metriä ennen pumppauksen aloittamista. Konehuoneen pumppausta ei kuitenkaan enää jatketa, koska veden pinta siellä ei pumppauksista huolimatta laske. Pumppaustoimet on siirretty toiseen ruumaan, minne on päässyt myös vettä. Ennen pumppauksen aloittamista tilassa oli vettä n. 70cm. Tyhjennystä jatketaan niin kauan, kunnes aluksen hinaus päästään aloittamaan.

DXyGYsMX0AEGI86

Tapahtumapaikalla on tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen VL Tursas, Arctia Oy:n Nordica, Alfons Håkansin Atlas sekä virolaisten vartiolaiva Kindral Kurvits. Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli on matkalla tapahtumapaikalle. Halli vie mukanaan lisää pumppauskalustoa. Sen arvioidaan saapuvan aamupäivän aikana. Puolustusvoimien NH90 sekä Viron meripelastuskeskuksen helikopteri ovat evakuointivalmiudessa.

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri on parhaillaan kuljettamassa uutta miehistöä tapahtumapaikalle. Rahtialuksella on tällä hetkellä merivartijoita Kotkan merivartioasemalta sekä palomiehiä Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Alus on yön aikana ajelehtinut jonkin verran tapahtumapaikalta länteen.

Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai 8.3. klo 12:41 hätäilmoituksen, että Pietariin matkalla olleen rahtialuksen konehuoneessa on vettä. Vettä oli ilmoituksen mukaan n. 5m. Rahtialuksella oli 22 henkilöä, joilla ei ollut välitöntä vaaraa. Panaman lipun alla seilaava rahtialus oli tapahtumahetkellä Suursaaren länsipuolella kansainvälisellä alueella.