Meripelastustoimien kohteena ollut rahtialus on hinattu turvallisesti Tallinnan satamaan

Comments are closed

DX68qd0VAAAA8g6

Kuva: Rajavartiolaitos

Torstaipäivästä alkanut rahtialuksen meripelastusoperaatio Suomenlahdella on päättynyt. Rahtialuksen omistava varustamo teki myöhään eilisiltana hinaussopimuksen ja kaupallinen yhtiö hinasi aluksen yön aikana Tallinnan satamaan.

Hinaussopimuksen synnyttyä suomalainen pelastushenkilöstö poistui rahtialukselta. Tehtävästä vapautettiin myös muut pelastusyksiköt pois lukien vartiolaiva Tursas, öljyntorjunta-alus Halli ja virolainen vartiolaiva Kindral Kurvits, jotka turvasivat hinausta.

Meripelastusoperaation kokonaiskesto oli noin kaksi vuorokautta. Operaatioon osallistui tai osallistumiseen varautui sen kestäessä yksiköitä Rajavartiolaitoksesta, Puolustusvoimista, Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Helsingin pelastuslaitokselta, Arctia Oy:lta ja Viron poliisi- ja rajavartiovirastosta (PPA).

Ensimmäinen ilmoitus tapahtuneesta tuli Rajavartiolaitokselle 8.3. klo 12:41. Ilmoituksen mukaan Pietariin matkalla olleen rahtialuksen konehuoneeseen tuli vuodon seurauksena useita metrejä vettä. Tilanteen edetessä lisäksi vettä tuli myös yhteen lastiruumaan. Lastiruuma saatiin pumppukalustolla tyhjennettyä ja konehuoneen ja lastiruuman välinen vuoto tukittua. Aluksesta ei vuotanut missään vaiheessa öljyä mereen. Rahtialuksella oli 22 miehistön jäsentä, joilla ei ollut missään vaiheessa välitöntä vaaraa.