Sigyn siirretään Aurajokirannasta – museolaiva telakoidaan kotikaupungissaan

Comments are closed

Sigyn-Kuva-Jorma-KOntio

Kuva: Jorma Kontio

Puurunkoinen purjelaiva säiden armoilla ei ole helppo ylläpidettävä, varsinkin kun ikääkin on jo yli 130 vuotta. Haasteista huolimatta Sigyn on ollut ikoninen osa turkulaista Aurajokimaisemaa jo lähes 80 vuotta. Historiallisesti merkittävä laiva on suuressa korjauksen tarpeessa, mikä edellyttää aluksen telakointia. Kyseessä on pitkä, parivuotinen kunnostushanke johon tarvitaan tukea laajalta rintamalta.

 Matka Varvintorilta ei ole pitkä. Sigyn siirretään tiistaina 8.5. (säävaraus) Alfons Håkansin hinaajilla Ruissalon telakalle, joka on viime vuosina profiloitunut myös vierasvenesatama- ja matkailupalveluiden tuottajana. Historiallinen Åbo Båtvarfin telakka-alue on vaiheittain avautunut yleisölle, ja nykyinen toimintakonsepti mahdollistaa sekä laaja-alaisen yleisöpalvelun että alusten huolto- ja telakointityöt. Sigynille paikka on oivallinen.

 –Laivan nykyinen kunto huomioiden pitkä hinausmatka olisi ollut riski, vaikka siihenkin varauduttiin osana telakoinnin tarjouskilpailua.  Paikallisen toimijan valinta helpottaa myös hankkeen hallintaa, ja saa huomioarvoa osana yleisöystävällisen telakan muuta toimintaa, luonnehtii Sigyn –säätiön asiamies Tapio Maijala.

Vuosien 1998—2001 aikana Sigyn oli telakkansa varassa peruskorjattavana Maarianhaminassa. Nyt alkava kunnostushanke toteutetaan vuosina 2018-2020 siten, että telakalla uusitaan laivan kaaret ja kylkilankut sekä valmistetaan takilan osat. Takilan ylösrikaus on suunniteltu tapahtuvan tutussa paikassa Aurajoessa vuonna 2020. Laivan omistaja Museoalus Sigynin säätiö vastaa kunnostustyön toteuttamisesta osittain omana työnään, ja osittain ostamalla palveluita tehdyn sopimuksen mukaisesti Ruissalon telakalla toimivalta Alfons Håkansilta.

Laiva on telakalla yleisön saavutettavissa ja kunnostustyötä pääsee seuraamaan paikan päällä. Lisäksi tietoa kunnostushankkeen etenemistä välitetään mm. webkameroilla ja sosiaalisen median kautta.

Museoalus Sigynin säätiön suurena haasteena on hankkia kunnostustyön rahoitus. Tukijoihin lukeutuvat mm. Turun kaupunki ja Stiftelsen för Åbo Akademi, mutta varainhankintatyö jatkuu koko ajan. Kaupunginjohtaja Minna Arve on lupautunut kunnostushankkeen suojelijaksi. Myös yksittäisillä kansalaisilla on mahdollisuus osoittaa tukensa Sigyn kunnostukselle ostamalla laivan logolla varustettuja tekstiili- ja oheistuotteita. Kannatustuotteita voi tilata verkkokaupasta. Myöhemmin syksyllä yleisön on mahdollista osoittaa myös vastikkeetonta tukea ja osallistua joukkorahoitukseen. Laivan kunnostuksesta toivotaan turkulaisten ja merikulttuurin ystävien yhteistä hanketta, sillä vanhan purjelaivan pelastaminen on monelle sydämen asia.

SIGYN on maailman viimein parkkitakilainen puurunkoinen kauppa-alus, joka on purjehtinut valtameriliikenteessä. Sigyn on valmistunut 1887 Göteborgissa ja hankittu Turkuun vuonna 1939. Sigyn on Suomen ensimmäinen museolaiva. Laivan omistaa Museoalus Sigynin säätiö, joka toimii tiiviissä toiminnallisessa yhteistyössä merikeskus Forum Marinumin kanssa.