Merisotakoulun koulutuspurjehdus alkaa

Comments are closed

uusimaa

Kuva: Merivoimat

Kuusi viikkoa kestävä purjehdus suuntautuu tänä vuonna Itämerelle, Pohjanmerelle, Atlantille ja Välimerelle. Koulutusaluksena toimii Miinalaiva Uusimaa.

Merisotakoulun jokakeväisellä koulutuspurjehduksella koulutetaan merikadetteja, aliupseereja sekä koulutusaluksena toimivan miinalaivan henkilöstöä ja varusmiehiä. Aluksella on parisenkymmentä eri opetusryhmää, ja koulutusta annetaan ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Matkan viimeisellä osuudella alus osallistuu kansainväliseen BALTOPS 2018 -harjoitukseen, joka alkaa satamavaiheella Liettuan Klaipedassa 31. toukokuuta.

Miinalaiva Uusimaa huolletaan matkan aikana Hampurissa (Saksa) 9.-12.5. ja Malagassa (Espanja) 19.-22.5.

Koulutuspurjehdus perehdyttää nuoret kadetit laivapalvelukseen

Jokakeväinen koulutuspurjehdus on useille ensimmäisen vuoden merikadettiopiskelijoille ensikosketus meripalvelukseen. Kuuden viikon mittainen purjehdus perehdyttää nuoret kadettiopiskelijat laivapalvelukseen, merenkulkuun ja meritaisteluvälineiden perusasioihin niin sanotulla laivapoikajaksolla.

-Koulutuksen painopiste on miehistö- ja ryhmänjohtajatason tehtävissä aluksen merivahdissa ja vahtipalveluksessa, aluksen meritaisteluvälineiden käytössä sekä yleisessä laivapalveluksessa. Koulutuspurjehduksen jälkeen kadetit hallitsevat alusluokan kansialan miehistötehtävät eri hälytystiloissa. Lisäksi kadettien tulee osata merimiestaidon perusteet ja hallita yleisen laivapalveluksen perusteet, Merisotakoulun johtaja, kommodori Tuomas Tiilikainen taustoittaa koulutuspurjehduksen tavoitteita ja odotuksia nuoremmalle kadetti-ikäluokalle.

-Merivoimat on aina hyödyntänyt koulutuspurjehduksia tehokkaana opetusmenetelmänä henkilöstömme osaamisen kehittämiseksi. Koululaivat Suomen Joutsen, Matti Kurki ja miinalaiva Pohjanmaa ovat tulleet tutuiksi lukemattomille suomalaisille merivoimien satavuotisen historian kuluessa, Tiilikainen jatkaa.

Koulutuspurjehdukselle osallistuu myös kolmannen vuosikurssin kadetit sekä merenkulku- ja konelinjan aliupseerit, jotka pääsevät purjehduksen aikana syventämään aiemmin opittuja asioita käytännön harjoitusten kautta. Koulutuspurjehdus on tärkeä osa merikadetin koulutusta, koska näin he pääsevät koulutuksen loppuvaiheessa pitkäkestoisessa harjoituksessa harjaantumaan aselajiupseerin ja merenkulun eri tehtävissä ennen meriupseeriksi valmistumista.

-Opetus- ja koulutustavoitteet saavutetaan kouluttajien positiivisella ja oppimista tukevalla asenteella ja hyvällä ammattitaidolla. Moderni taistelualus, haastava, kansainvälinen ja vilkkaasti liikennöity merialue ja vaihtelevat olosuhteet muodostavat ainutlaatuisen oppimisympäristön koko miehistölle. Vaikka koulutus on vaativaa, niin palvelusturvallisuudesta emme tingi missään vaiheessa, Tiilikainen korostaa.

Miinalaiva Uusimaa lähtee koulutuspurjehdukselle Turun Aurajoesta sunnuntaina 29. huhtikuuta kello 16.00 ja palaa Suomenlinnaan 10. kesäkuuta.

Koulutuspurjehdusta voit seurata Merivoimien Facebook -sivustolla.