Näyttely ja postimerkki juhlistavat 50-vuotiasta tykkivene Karjalaa

Comments are closed

karjala

Kesällä 2018 merikeskus Forum Marinumissa juhlitaan Suomen Merivoimien satavuotista historiaa näyttelyiden ja tapahtumien muodossa. Pyöreitä vuosia täyttää tänä vuonna myös Forum Marinumin museolaivastoon kuuluva tykkivene Karjala.

Karjala on yksi Forum Marinumin kesäkauden suosituimmista kohteista, ja 50-vuotisjuhlan kunniaksi aluksella oleva näyttely on uudistettu täksi kesäksi. Nyt tarjolla on aiempaa enemmän tietoa Karjalan käytöstä Merivoimissa ja yleisölle avoinna olevista sisätiloista. Nähtävänä on myös aiemmin julkaisematonta materiaalia Karjalan historiasta. Karjalan näyttelyä varten on haastateltu tykkiveneen tarinaan liittyviä ihmisiä sen rakennusvaiheesta lähtien. Näitä kokemuksia ja tietoja pyritään tuomaan näyttelyssä esiin.

Tykkivene Karjala on mielenkiintoinen sotalaiva”, kertoo Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala. ”Alus sisältää aikansa huipputekniikkaa ja edustaa suomalaisen laivanrakennuksen monipuolista osaamista”.

karjala_merkki

Tykkivene Karjala esiintyy tänä vuonna myös Forum Marinumin julkaisemassa uudessa postimerkissä. Merkki kuuluu merikeskuksen omaan, vuodesta 2016 lähtien julkaistuun laiva-aiheiseen postimerkkisarjaan. Aiemmissa merkeissä kuva-aiheina ovat olleet sukellusvene Saukko ja koululaiva Suomen Joutsen. Vuoden 2018 postimerkki perustuu alkuperäiseen valokuvaan tykkivene Karjalasta merellä. Postimerkki on saatavilla Forum Marinumin museokaupasta. Merkin ovat suunnitelleet Jorma Kontio ja Tuomas Värjö.

Wärtsilän Hietalahden telakalla rakennettu, Turunmaa-luokan kahdesta tykkiveneestä nuorempi valmistui 26.10.1968 ja luovutettiin Merivoimien käyttöön saman vuoden aikana. Karjalan ura kesti yli kolme vuosikymmentä. Tuona aikana alus palveli monin tavoin vartio-, koulutus- ja johtoaluksena. Karjalalla ehdittiin kouluttamaan yli kaksituhatta Merivoimien varusmiestä. Tykkivene Karjala museoitiin vuonna 2002. Aluksen omistaa Sotamuseo ja sen ylläpidosta vastaa Forum Marinum.

Forum Marinumin historialliset Merivoimien alukset koululaiva Suomen Joutsen, tykkivene Karjala ja miinalaiva Keihässalmi avautuvat kesäkaudeksi yleisölle lauantaina 2.6.