Suomen merivoimat isännöi monikansallisen kriisinhallintaharjoituksen

Comments are closed

SNMCMG1 Ex Northern Coast 2013

Merivoimien esikunta johtaa monikansallisen Northern Coasts -harjoituksen (NOCO) 29. elokuuta – 12. syyskuuta 2014. Harjoitus järjestetään toistamiseen Suomessa; edellisen kerran se pidettiin Suomessa syyskuussa 2010. Yleisölle harjoitus näkyy elokuun viimeisenä viikonloppuna Turussa etenkin Forum Marinumin läheisyydessä, kun kymmenet koti- ja ulkomaiset sota-alukset purjehtivat Aurajokeen ennen siirtymistä harjoitusalueille.

Kuten edelliselläkin kerralla, harjoitustilanteena on kuvitteellinen kriisinhallintaoperaatio, jossa toimitaan merellä ja rannikolla. Merellisiä operaatioita tuetaan ilma- ja erikoisjoukko-operaatioilla. Harjoitustapahtumat ulottuvat laajasti Suomen lähivesille Pohjois-Itämerellä. Harjoitukseen osallistuu noin 50 alusta, ilma-aluksia ja noin 3 000 henkilöä.

– Näin laaja kansainvälinen harjoitus on haasteellinen, mutta suunnittelu on aikataulussa ja voimme hyödyntää erityisesti NOCO 10 -harjoituksen järjestämisestä saamiamme kokemuksia, toteaa komentajakapteeni Ossi Liimatainen, joka toimii harjoituksen kokonaissuunnittelusta vastaavana projektiupseerina . Harjoituksen suunnitteluryhmässä on paljon jo vuoden 2010 harjoituksen suunnitteluun osallistunutta puolustusvoimien henkilöstöä.

– Harjoittelemme tässä harjoituksessa samankaltaisia merellisiä operaatioita kuin tekisimme kansallisessa meripuolustusharjoituksessa, Liimatainen sanoo. NOCO14 on merivoimien vuoden 2014 pääharjoitus, joka järjestetään vuotuisen kansallisen meripuolustusharjoituksen tilalla.

Northern Coasts -harjoitus järjestetään kahdeksatta kertaa. Ensimmäisinä vuosina harjoitus on pidetty eteläisellä Itämerellä Saksan johtamana, ja isännöintivastuuta on myöhemmin haluttu kierrättää osallistujavaltioiden kesken. Suomi on osallistunut myös aiemmin, muualla Itämerellä pidettyihin harjoituksiin muutamalla aluksella ja esikuntahenkilöstöllä.

Harjoitus näkyy yleisölle elokuun viimeisenä viikonloppuna Turussa, jonne harjoitukseen saapuvat alukset ja henkilöstö kokoontuvat ennen harjoituksen alkua. Kotimaiset ja ulkomaiset sota-alukset purjehtivat Aurajokeen, missä suurin osa niistä on avoinna yleisölle viikonlopun aikana. Tämän jälkeen ne siirtyvät harjoitusalueelle.

Suomen lisäksi harjoitukseen on tähän mennessä ilmoittautunut 13 maata: Belgia, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Alankomaat, Turkki ja Yhdysvallat.