Merikeskus Vellamo: Esitelmä 6.11. klo 15. Park Victoryn tarina

Comments are closed

Raisiolainen sukeltaja ja filatelisti Jouko Moisala kertoo Merikeskus Vellamossa tiistaina 6.11.2018 klo 15 pitämässään esitelmässä S/S Park Victoryn dramaattisesta tarinasta sekä sukelluksista hylyllä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Esitelmä liittyy Moisalan S/S Park Victorystä kokoamaan pienoisnäyttelyyn, joka on esillä Tietokeskus Vellamossa 7.11.2018–25.1.2019. Luennon jälkeen on mahdollista tutustua näyttelyyn jo ennakkoon Jouko Moisalan johdolla.

Yhdysvaltalaisen S/S Park Victoryn haaksirikko on yksi rannikoittemme tunnetuimmista haaksirikoista. Täydessä kivihiililastissa ollut alus matkasi joulukuussa 1947 Yhdysvalloista Suomen Utöseen, missä se jouluaaton kauniissa säässä ankkuroitiin odottamaan aamuyöksi suunniteltua luotsattua loppumatkaa Helsinkiin. Sää kuitenkin huononi niin, että puolenyön aikaan tuuli oli jo myrskylukemissa ja sakea lumipyry vähensi näkyvyyden olemattomiin.

Utössä oltiin tietoisia vaikeuksiin joutuneen aluksen ongelmista, joten miehistön pelastustoimiin ryhdyttiin nopeasti. Ankarassa kelissä utöläisten onnistui pelastaa aluksen 48 hengen miehistöstä 38 henkeä sekä alukseen jo noussut luotsi.

Utössä S/S Park Victory on edelleen asukkaiden muistoissa. Saaren rukoushuoneen kymmenhaarainen kynttelikkö muistuttaa haaksirikossa menehtyneistä kymmenestä merimiehestä, mutta samalla myös onnettomuudesta pelastuneista. Sukellusta harrastaville S/S Park Victoryn hylky on tänä päivänä suosittu kohde.