Tallink Siljan ja WWF:n ruokahävikki -yhteistyö näkyy laivoilla

Comments are closed

Tallink Siljan ja WWF:n aloittama yhteistyö laivojen buffet-ravintoloiden ruokahävikin vähentämiseksi näkyy Silja Linen laivoilla tästä viikosta alkaen. Tallink Silja on toiminut WWF:n Itämerityön yhteistyökumppanina vuodesta 2001 alkaen. Meneillään olevan yhteistyön myötä halutaan muistuttaa niin matkustajia, miehistöä, yhteistyökumppaneita kuin muutakin henkilökuntaa ruoan ympäristövaikutuksista ja lisäksi antaa käytännön vinkkejä jokapäiväiseen elämään.

Yhteistyöhanke ruokahävikin vähentämiseksi alkoi, kun WWF Nuorten neljä jäsentä risteili Silja Serenadella ja tuotti matkustajille materiaalia, joka on nyt esillä kaikilla neljällä Silja Linen laivalla. Materiaalin kautta matkustajia muistutetaan ruokahävikin vähentämisestä ja siitä, miten he itse voisivat vaikuttaa asiaan niin kuluttajina kuin ravintolan ruokailijoina.

– Jokainen meistä on osa ratkaisua ruoan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. On ollut hienoa keskustella Silja Serenaden miehistön kanssa aiheesta. Suurimmat ruoan ympäristövaikutukset syntyvät alkutuotannossa. Jos ruoka heitetään roskiin, kaikki ne ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan, tiivistää WWF Suomen Johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

– Jaamme tietoa ruoan ympäristövaikutuksista laajemminkin. Uskomme, että tämän tärkeän ja meitä jokaista koskevan teeman myötä pystymme jakamaan taustatietoa, käytännön vinkkejä ja infoa erityisesti 2,4 miljoonalle kanta-asiakkaallemme ja sitä myötä jopa kaikille suomalaisille. Viestimme matkustajille on, että ”saa syödä, mutta älä ota enempää kuin jaksat syödä, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Laivojen buffet-ravintoloiden volyymit ovat erittäin suuret ja kaikki alkaakin jo menujen suunnittelusta. Tarkoitus on käyttää hankitut raaka-aineet mahdollisimman laajasti. Buffet-annokset on laitettu esille niin että asiakas valitsee ensin ekologisempia ruokia, kuten salaatteja, vihanneksia ja muun muassa annoksia, joilla on pienempi hiilijalanjälki. Tärkeässä osassa on myös biojätteen käsittely ja sen määrän vähentäminen.

Jokaisella laivalla on pääsääntöisesti yhden illan aikana kaksi kattausta Grande Buffet –ravintolassa. Yhteen kattaukseen mahtuu laivasta riippuen noin 400-640 asiakasta. Laivoilla on jo nyt tehty monia asioita, jotka vähentävät osaltaan ruokahävikkiä:

 1. Esillä oleva ruoka pyritään aina mitoittamaan kyseisen kattauksen ruokailijamäärän ja matkustajarakenteen mukaan.
 2. Ravintoloissa on käytössä kapeammat tarjoiluvadit ja pienemmät kulhot, jolloin vatihävikki pysyy hallussa. Ruokaa lisätään vadeille tarpeen mukaan, eikä sitä juurikaan heitetä pois.
 3. Tarjoiluastioissa on esillä pieniä yksittäisannoksia, eli asiakas voi helposti maistaa yhden tai halutessaan useamman pienen annoksen ja hakea myöhemmin lisää.
 4. Tarjoilulinjastot on jaettu ”toreihin”, eli ravintolassa näkee paremmin mitä kaikkea on tarjolla, eikä suuria jonoja synny.
 5. Buffet -lautasten koko ei ole suurin mahdollinen, eli annoskoot pysyvät jollain tavalla järkevinä.
 6. Jos joku tuote ei tee kattauksissa juurikaan kauppaansa, niin se poistetaan kokonaan ja tilalle suunnitellaan jotain muuta.

Mitä yksittäinen matkustaja sitten voi tehdä ruokahävikkinsä pienentämiseksi?

 • Kerää kauniita ja pieniä annoksia ja hae ruokaa lisää useamman kerran.
 • Hyödynnä buffetin eri toreja.
 • Käytä hyväksi tilaisuus maistella pieniä määriä monia erilaisia ruokia ja kokeile uusia makuyhdistelmiä.
 • Vältä erityisesti paljon ilmastoa kuormittavien tuotteiden, kuten lihan ja juuston, heittämistä roskiin.
 • Syö lautasesi aina tyhjäksi.

Vinkit koosti WWF Nuoret: www.vaikutasyomalla.fi