M/S Saga Sapphiren jäähyväismatka aloittaa risteilykesän

Comments are closed

Kotkan risteilykesän käynnistää brittiläisen varustamon M/S Saga Sapphire maanantaina 6.5. Alus on jäähyväismatkallaan, sillä kausi on viimeinen ennen sen poistumista liikenteestä. Kaikkiaan kesän aikana Kotkaan tulee viisi risteilyalusta tuoden matkailijoita Kotkaan ja Haminaan.

Saga Sapphire saapuu Kotkaan Pietarista ja lähtee täältä Tallinnaan. Saapumisaika on aamulla kello 8, mutta usein laivat ovat etuajassa Kantasatamassa. Laivan tuloa pääsee hyvin ihailemaan Kuusisesta. Mukanaan se tuo noin 500 matkustajaa ja 400 miehistöä.

– Miljoonakaupunki Pietarin vilinän jälkeen risteilijät nauttivat seutumme pienuudesta. Kotkan keskusta on muutaman askeleen päässä omin päin kaupunkiin tutustuville. Retkibusseista pari käy Haminassa, jossa matkailijat pyörivät Raatihuoneentorilla ja Varvaran talon pihalla, kertoo myyntipäällikkö Petra CranstonCursorista. 
Päivän retkillä pääsee myös Vikla-aluksella Langinkosken keisarilliselle kalastusmajalle tapaamaan keisari Aleksanteri III:tta ja hänen puolisoaan Mariaa sekä purjealus Vivanilla näkemään seutua mereltä. Merikeskus Vellamo avautuu poikkeuksellisesti maanantaina vain retkeläisille.

Alkava kesä on kolmas Kotkan-Haminan seudun risteilykesä. Kaikkiaan kesä tuo viisi alusta, joista suurin eli 4 500 matkustajan ja 1 500 miehistön MCS Meraviglia kiinnittyy meripäivätorstaina 25.7. Mussaloon. Alus on maailman neljänneksi suurin. Kotkassa käyvät kesällä myös M/V Artania 2.7., MS Hebridean Sky 17.7. ja MS Deutschland Meripäivien päätteeksi sunnuntaina 28.7.

Vahvistaa merikaupungin imagoa

Risteilyliikenteen käynnistyminen ja vakiintuminen on seudun monen toimijan yhteistyötä, jossa kehittämisyhtiö Cursor on ollut kokoajana ja päätoimijana. Uudesta matkailumuodosta on iloa ja taloudellista hyötyä monelle.

– Risteilijäliikenne on uusi matkailun muoto Kotkassa. Se kasvattaa matkailijamääriä, vahvistaa merikaupungin imagoa ja lisää Kotkan tunnettuutta maailmalla. Lisäksi retkipakettien myynti risteilyvieraille tuottaa rahaa paikallisille matkailualan yrityksille ja sitä kautta aluetalouteen, arvioi Kotkan vs. kehitysjohtaja Toni Vanhala, joka on ollut synnyttämässä liikennettä jo Kymenlaakson liiton puolella.

– HaminaKotka satama on parin viime vuoden aikana alkanut saada jalansijaa kansainvälisessä risteilyliikenteessä. Kyseessä on erittäin nopeasti kehittyvä liiketoiminta-alue, joka tuo monenlaisia myönteisiä vaikutuksia alueellemme. Satamayhtiössä tuemmekin myös jatkossa kaikkia ponnisteluja alueemme risteilyliikenteen kehittämiseksi, sanoo HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski.

Myös kesän 2020 suunnitelmat ovat jo pitkällä. Alustavia varauksia on viidelle alukselle, jotka toisivat matkailijoita n. 9 200 matkailijaa ja miehistöä n. 3 000.