Varsinais-Suomen pelastuslaitos uusii aluskalustoaan – Taivassaloon ja Kustaviin uudet öljyntorjunta-alukset

Comments are closed

Kuva: Weldmec Marine

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa osaltaan merialueilla tapahtuneista öljyvahingoista yhteistyössä muiden merellisten viranomaisten kanssa. Pelastuslaitoksen ylläpitämää öljyntorjunnan valmiutta ohjataan aluepelastuslautakunnan päättämän öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman avulla. Tämän suunnitelman perusteella Varsinais-Suomen pelastuslaitos on hankkinut 2 kpl E-luokan öljyntorjunta-aluksia. Hankittavalla aluksilla korvataan kaksi vanhentunutta alusta.

Alukset sijoitetaan Kustavi–Taivassalon merialueille. Alukset on lähtökohtaisesti suunniteltu monikäyttöisiksi. Tämä tarkoittaa, että niillä voidaan öljyvahinkojen torjuntatehtävien lisäksi operoida pelastustehtävissä ja tukea muiden viranomaisten (esim. ensihoito) toimintaa. Pelastuslaitoksen tavoitteena on näiden hankintojen avulla osaltaan tehostaa Saaristomeren alueen ympäristösuojelua.

Hankintaan liittyvän kilpailutusprosessin jälkeen alukset päätettiin hankkia porvoolaiselta Weldmec Marine Ab:lta. Alukset ovat Serecraft-merkkisiä, mallia W14C. Alusten verollinen hankintahinta on n. 830.000 €/kpl ja kustannusten kattamiseen osallistuu Öljysuojarahasto 90%:n osuudella.

Alusten kotisatamiksi on suunniteltu Taivassalo ja Kustavi. Ensimmäinen alus on jo toimitettu ja se saapui Taivassaloon 14.5.2019. Kustavin alus saapuu kotisatamaan toukokuun loppuun mennessä.

Veneiden tekniikka
Veneet ovat rakenteeltaan sisaraluksia, mikä näkyy alusten tekniikassa (mm. yhdenmukaiset navigointilaitteet).

Alusten päämitat ja suoritusarvot:
– Pituus: 13,8 m
– Leveys: 3,95 m
– Syväys: 1,1 m
– Keulaportin leveys: 1,8 m
– Kevytpaino: 11,0 tonnia
– Kansilasti: 3,0 tonnia
– Koneteho, P: 2 x 174,5 kW
– Pohjakulma: 14º
– Polttoainesäiliöt: 540 litraa
– Toimintamatka: 150 mpk
– Nopeus, kevytpaino: 28 solmua
– Nopeus, kuormattuna: 15 solmua
– Suunnittelukategoria: Rannikko C
– Katsastus: Kotimaan liikennealue II
– Sertifiointi: CE, Ammattiveneohjeisto

Hankkeen projektipäällikkönä on toiminut palopäällikkö Yrjö Tuominen ja mukana ovat olleet mm. palopäällikkö Jukka Marjunen sekä asemamestari Ari Dalen. Hanke on valmisteltu yhteistyössä tulevien käyttäjien, Taivassalon ja Kustavin VPK:ien kanssa.

– Näin on hanke saatu toteutettua siten, että asiakaspalvelu olisi mahdollisimman tehokasta ja alukset vastaavat mahdollisimman hyvin arvioituja haasteita, sanoo Marjunen.

Alusten saavuttua kotisatamiinsa käynnistetään niiden käyttöhenkilöstön harjoittelu. Alusten vihkiminen (nimen anto) tapahtuu operatiivisen käyttöönoton jälkeen myöhemmin syksyllä.

Aktiivipalveluksesta poistettavat vanhentuneet alukset huutokaupattaneen aikanaan pelastuslaitoksen julkisessa huutokaupassa.