Viime vuonna lisää risteilymatkustajia ja tuontitavaraa Suomeen – Helsingissä yli puoli miljoonaa risteilylaivaturistia

Comments are closed

Kuva: Helsingin Satama

Suomi houkutteli viime vuonna lähes 10 prosenttia enemmän risteilylaivamatkustajia edelliseen vuoteen verrattuna. Myös raaka-aineiden, öljy- ja kemiatuotteiden ja malmien ja rikasteiden tuonti Suomeen sekä transitovienti Suomen satamien kautta ulkomaille lisääntyi.

Viime vuonna Suomeen saapuvien risteilymatkustajien määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 9,6 prosenttia. Yhteensä risteilymatkustajia saapui noin 525 000, joista Helsinkiin 515 000. Sen sijaan matkustajaliikenne sekä Suomen ja Viron että Suomen ja Ruotsin välillä väheni hieman: etelänaapuriin ja sieltä Suomeen tuli yhteensä 8,9 miljoonaa laivamatkustajaa ja länsinaapurin ja Suomen välillä kulki 8,7 miljoonaa laivamatkustajaa.

”Ulkomaisten risteilyalusten määrä Helsingissä on parin viime vuoden aikana kasvanut, ja on mielenkiintoista nähdä, jatkuuko suosio myös tänä kesänä. Huhtikuun kuukausitilaston mukaan näyttää siltä, että sen sijaan matkustajaliikenne Ruotsiin ja Viroon jatkaa pientä hiipumistaan. Faktaa tästä saadaan kuitenkin vasta kesäkauden jälkeen”, sanoo tarkastaja Vesa Lasaroff.

Sellun vienti vetää ja raakamateriaalien tuonti kasvussa

 Ulkomaan meriliikenteessä kuljetettiin tavaraa vuonna 2018 yhteensä 103,8 miljoonaa tonnia. Sekä tavaroiden vienti (52,9 miljoonaa tonnia) että tuonti (50,9 miljoonaa tonnia) kasvoivat.

 Viennissä kasvoivat erityisesti sellun, metallituotteiden, lannoitteiden ja kappaletavaran kuljetukset. Myös transitokuljetukset HaminaKotkan, Kokkolan ja Porin satamien kautta ulkomaille näkyvät tilastoissa.

 Tuonnissa kasvoivat erityisesti raakapuun ja -mineraalien, öljy- ja kemianteollisuustuotteiden sekä malmien ja rikasteiden kuljetukset.