Ohjusvene Porvoo vierailee kummikaupungissaan

Comments are closed

Puolustusvoimat

Porvoolaisilla on mahdollisuus vierailla nimikkoaluksellaan ohjusvene Porvoolla lauantaina 24. elokuuta kello 10–16. Alus saapuu Porvoon keskustaan, vierasvenesatamaan perjantai-iltana ja lähtee sunnuntaina aamulla.

  • Ohjusvene Porvoo on vieraillut kummikaupungissaan viimeksi vuonna 2010, joten henkilöstö odottaa tälle vuodelle suunniteltua vierailua innolla, kertoo aluksen päällikkö, kapteeniluutnantti Aleksi Valve.

Aluksella on 24 miehistön jäsentä, joista viisi on varusmiehiä. Alus on tänä vuonna osallistunut yhteen kansainväliseen sukellusveneentorjuntaharjoitukseen Ruotsissa, kahteen kansalliseen harjoitukseen Suomessa sekä lisäksi suorittanut alueellisen koskemattomuuden valvontatehtäviä merellä. Aluksen on suunniteltu osallistuvan syyskuussa Tanskan salmissa toimeenpantavaan Northern Coasts -harjoitukseen. Tänä vuonna alukselle kertyy noin sata vuorokautta meripalvelua.

Ohjusvene Porvoo kuuluu Rannikkolaivaston 6. Pintatorjuntalaivueeseen ja sen kotitukikohta on Pansiossa Turussa. Aluksen tehtäväkenttään kuuluvat alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, merellisten hyökkäysten torjunta sekä meriliikenteen suojaaminen. Lisäksi alus osallistuu aktiivisesti kansainväliseen puolustusyhteistyöhön osana Merivoimien toimintaa.

Rauma-luokan ohjusveneet on rakennettu Raumalla Hollmingin telakalla 1990-luvun alussa. Ohjusvene Porvoo (kylkinumero 72) on kolmas alusluokan alus. Muut alukset ovat Rauma (70), Raahe (71) ja Naantali (73). Ohjusvene Porvoo on luovutettu Merivoimille 27. huhtikuuta 1992. Rauma-luokan ohjusveneet peruskorjattiin vuosina 2010-2013.

Aluksen pääaseena ovat meritorjuntaohjukset. Lisäksi alus on varustettu kattavilla ilma-, pinta- ja vedenalaisen sodankäynnin sensoreilla. Alus on 48,6 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja sen syväys on vain noin 1,5 metriä. Alus onkin suunniteltu toimimaan Suomen rannikon kapeilla, matalilla ja ahtailla kulkuväylillä. Vesisuihkupropulsiolla liikkuvan aluksen työntövoiman tuottavat kaksi 3300 kilowatin pääkonetta ja ne varmistavat alukselle yli 30 solmun nopeuden.