Valokuvanäyttely Suomen majakoista Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukassa

Comments are closed

 

market_cmyk_taina_luoma

Märketin majakka. Kuvaaja: Taina Luoma.

Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukassa voi lokakuun ajan (1.-24.10.2015) tutustua Suomen Majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyyn nimeltä Tule ja koe majakat. Näyttelyssä on esillä panoraamakuvia Suomen majakoista ja banderolli Kumlingen lentomajakasta. Lisäksi lauantaina 17.10. esitetään luontokeskuksessa Suomen majakkaseuran tuottamia dokumenttielokuvia suomalaisista majakoista. Näyttelyyn on nyt mahdollista tutustua viimeistä kertaa, kun sen kaksi vuotta kestänyt ympäri Suomen ulottunut kiertue päättyy Sinisimpukkaan.

Mikä majakoissa kiehtoo? Upeat maisemat, ajan ja historian kouriintuntuva läsnäolo? Ihmisen ja luonnon kohtaaminen, jossa luonto on ihmistä voimakkaampi – joskus suopea ja joskus ankara? Vanha tekniikka ja valolaitteiden vaikuttavat kristallilinssistöt? Vai kauniit ja erikoiset rakennukset? Suomessa on säilynyt 19 ennen itsenäisyyden aikaa rakennettua majakkaa. Samaan arvoluokkaan kuuluvat myös Kallbådan ja Kylmäpihlajan majakat 1920- ja 1950-luvulta. Lisäksi maassamme on kymmeniä vanhoja tunnusmajakoita eli pookeja. Valokuvanäyttely Tule ja koe majakat perehdyttää katsojan tähän ainutlaatuiseen merelliseen kulttuuriperintöön.

Lauantaina 17.10. esitetään näyttelyyn kuuluvia dokumenttielokuvia Suomen majakoista ja niiden historiasta. Elokuvat ovat majakkaseuran omaa tuotantoa vuosilta 2012–2013. Lisäksi Sinisimpukan syyslomaohjelmana ovat tänä vuonna näyttelyyn liittyen majakat. Syyslomien ajan (10.-24.10.) voivat lapset osallistua luontokeskuksessa majakkaseikkailuun ja perjantaina 16.10. majakka-aiheiseen luontokerho Apolloon klo 11-13. Majakkaseikkailusta ja dokumenttielokuvien esityksistä on luvassa lisätietoa myöhemmin lokakuussa.

Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap ry täytti 10 vuotta vuonna 2013. Seura on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka päätehtävänä on suojella majakkarakennuksia, merenkulun muita turvalaitteita ja majakkakulttuurin säilymistä. Seuralla on noin tuhat jäsentä. Majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyyn voi tutustua Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukassa Kemiönsaaren Kasnäsissa lokakuun ajan luontokeskuksen aukioloaikoina, tiistaista perjantaihin kello 10–15 ja lauantaisin kello 10–16. Lisäksi olemme poikkeuksellisesti avoinna maanantaina 12.10. kello 10–15.

Lisätietoja:
• Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka: sinisimpukka(@)metsa.fi, p. 0205 64 4620 (30.9.2015 asti), 1.10.2015 alkaen 0206 39 4620, www.luontoon.fi/sinisimpukka
• Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap ry: info(@)majakkaseura.fi, 044 3200 309, www.majakkaseura.fi