Pala suomalaisen merentutkimuksen historiaa on päätynyt huuto­kauppaan Kotkassa

Jäämerelläkin seilannut lähes 70-vuotias M/S Katarina on huutokaupattavana.

Huutokauppa ja myyntisivustona tunnetussa Kiertonet.fissä huutokaupataan historiallista M/S Katarina -laivaa. Keskiviikkoaamuna siitä oli tarjottu 20 000 euroa.

Pian 70-vuotiaalla M/S Katarinalla on monivaiheinen ja merkittävä menneisyys matkustaja- ja tutkimusaluksena sekä koululaivana.

Viimeisimpänä Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ovat käyttäneet sitä m NYT M/S Katarina on taas myynnissä. Syynä on se, että Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami on saanut vanhan laivan tilalle Rajavartiolaitoksen käytöstään poistaman vartiolaiva Merikarhun. Vartiolaivan myymisen epäonnistuttua Rajavartiolaitos luovutti Merikarhun Ekamille ilman rahallista korvausta marraskuussa 2020. Merikarhu on kunnostettu ja katsastettu opetusta varten sekä rekisteröity siviilikäyttöön. Sen ensimmäiset opetusmatkat tehtiin viime kevätlukukauden lopussa. Laivaa käyttävät Ekamin ja Xamkin opiskeljat.

M/S KATARINA jatkaa edelleen opetuskäytössä, kunnes sille löytyy uusi omistaja.

Myyntiin laitettu laiva rakennettiin alun perin Neuvostoliitolle sotakorvauksena menetetyn S/S Aranda -matkustajalaivan tilalle. Ensimmäinen S/S Aranda oli alun perin Vulcan Oy:n telakalla Turussa rakenteilla ollut venäläinen miinanraivaaja, jonka runko jäi suomalaisten haltuun keskeneräisenä venäläisten poistuessa itsenäistyneestä Suomesta. Siitä päätettiin tehdä jäävahvistettu matkustaja-alus, koska sellaisella olisi eniten tarvetta. Aluksen mitat olivat 46,3 x 8,5 x 3,4 metriä, uppoama 350 tonnia ja höyryhiilikoneiston teho 650 hevosvoimaa. Nimeksi sille annettiin Aranda. Aluksen osti telakalta vuonna 1920 turkulainen Meritoimi Oy, joka käytti sitä Tukholman liikenteessä. Helmikuussa 1921 Turun saariston yhteysalukseksi vuokrattu S/S Dragsfjärd upposi yllättäen Turun satamaan. Saman vuoden heinäkuussa valtioneuvosto myönsi määrärahan, jolla voitaisiin ostaa tarkoitukseen sopiva matkustaja-alus, ja valinta osui Arandaan.

Aranda osoittautui näppäräksi alukseksi: siinä oli matkustajia varten erikseen herrojen ja naisten salongit ja lisäksi seitsemän neljän hengen hyttiä, ruokasali ja kahvila – siis aikakauteensa nähden poikkeuksellisen hyvin varustettu alus. Aranda liikennöi Turun ja Maarianhaminan väliä myös kelirikko-oloissa ja poikkesi lukuisiin laitureihin pitkin reittiä; sen siis voidaan sanoa olleen ensimmäisiä kelirikkoaluksista.

Alus oli mukana panssarilaiva Ilmarisen tuhoksi koituneessa operaatio Nordwindissä. Se oli ensimmäisiä sotakorvaukseksi valittuja aluksia, ja se toimitettiin Neuvostoliittoon talvella 1945 Siitä tuli Marshal Govorov.

Uusi laiva valmistui Helsingissä vuonna 1953 ja sai edeltäjänsa nimen M/S Aranda.

Alus rakennettiin Neuvostoliitolle sotakorvauksena luovutetun S/S Arandan tilalle kelirikkoalukseksi ja matkustajalaivaksi Turun saaristoon. Uusi Aranda valmistui vuonna 1953 Helsingissä ja se oli huomattavasti suurempi kuin ensimmäinen Aranda.

Alusta käytettiin avovesiaikana merentutkimusaluksena, ja se kävi vuonna 1957 Huippuvuorilla. Uusi Aranda saavutti mainetta tutkimusaluksena. Lopulta se siirrettiin vuonna 1974 päätoimisesti niihin tehtäviin yhteysaluskaluston parannuttua riittävästi. Alus myytiin, kun uusi moderni tutkimusalus Aranda valmistui vuonna 1989. Vuodesta 1989 lähtien alus on toiminut merenkulun opetuksen koululaivana Kotkassa nimellä M/S Katarina Aluksen pituus on 52,8 metriä, leveys 10,5 metriä, uppoama 1 100 tonnia, syväys 4,8 metriä ja se on varustettu 1 320 hv dieselsähkökoneistolla ja yhdellä keulapotkurilla.

KOLMAS ARANDA

Tutkimusalus Aranda on Suomen ympäristökeskuksen omistama merentutkimusalus. Aranda on rekisteröity Suomen lipun alle ja sen kotisatama on Helsinki. Alus on tutkimusaluskäytössä toinen ja kaikkiaan kolmas Aranda-nimellä kulkenut alus. Merentutkimuslaitoksen lakkauttamisen jälkeen vuonna 2008 alus siirtyi Suomen ympäristökeskuksen hallintaan. Alus on suunniteltu pääasiassa Itämerellä tapahtuvaan tutkimustyöhön, mutta se pystyy operoimaan kaikkialla maailmassa. Jäävahvistuksensa ansiosta alus on tehnyt matkoja muun muassa Etelämantereelle ja Pohjoiselle jäämerelle.

Merentutkimusalus Arandan peruskorjaus aloitettiin kesällä 2017. Peruskorjauksessa alusta pidennettiin seitsemän metriä ja tutkimus-, sekä laboratoriotiloja lisättiin. Lisämetrit mahdollistavat myös siirtymisen sähköiseen voimansiirtoon. Alus voi jatkossa kulkea lyhyitä matkoja pelkästään akkusähköllä, mikä vähentää aluksen mereen aiheuttamaa melua. Peruskorjaus suoritettiin Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla

Arandan runko on valmistettu teräksestä. Pituutta aluksella on 59,2 metriä, leveyttä 13,8 metriä ja syväys on 5 metriä. Laivan bruttovetoisuus on 1 734 tonnia ja nettovetoisuus 521 tonnia. Laivan huippunopeus on 13,5 solmua ja matkanopeus 10,5 solmua.

Laivan pääkoneina on Wärtsilä Vasa 8R22 MD ja Wärtsilä Vasa 12V22 MD -dieselmoottorit, jotka yhdessä kehittävät 3 000 kilowatin tehon. Arandan päägeneraattoreina on kaksi Strömberg 1 570 kVA -konetta ja sähköisenä potkurimoottorina on Bakker 160-0-160 rpm.

M/s Aranda ajaa Itämerellä eri merentutkimuskohteita säännöllisesti.