Rauman telakalla juhlistettiin Spirit of Tasmania IV -aluksen vesillelaskua ja nimenantoa

Spirit of Tasmania IV lyhyesti Pituus: 212 m, Leveys: 31 m, Syväys: 7 m, Bruttovetoisuus: 48 000 t, Nopeus: 26 solmua (48 km/h)
Kaistametrit: 3 700 m, Matkustajat: 1 800, Hytit: 301

Rauman telakalla laskettiin vesille ensimmäinen kahdesta Spirit of Tasmania -aluksesta. TT-Line Companyn Rauma Marine Constructionsilta tilaama ensimmäinen matkustaja-autolautta valmistuu vuoden 2024 aikana. Mittava projekti on kaikkien aikojen suurimpia yksittäisiä Suomen ja Australian välisiä vientikauppoja.

Rauman telakalla on vietetty tänään tasmanialaiselle TT-Line Companylle rakennettavan Spirit of Tasmania IV -aluksen vesillelasku- ja nimenantotilaisuutta. Rauma Marine Constructions rakentaa varustamolle kaksi samanlaista matkustaja-autolauttaa, jotka korvaavat niin ikään Suomessa 1990-luvulla rakennetut sisaralukset.

Uudet alukset tulevat liikennöimään erittäin haastavalla avomerireitillä Bassinsalmessa Australian Victorian osavaltiossa sijaitsevan Geelongin ja Tasmanian osavaltion Devonportin välillä. Alukset on suunniteltu erityisesti kyseiselle reitille.

Spirit of Tasmania IV nimi annettiin RMC:n telakalla. Laivan kummina on Deborah Grainger Tasmaniasta. Nimenantoon käytettiin paikallista tasmanialaista kuohuviiniä, Tasmanian Jansz Vintage Cuveeta.

Nyt vesille lasketun Spirit of Tasmania IV:n kölinlasku tapahtui Raumalla vuosi sitten lokakuussa 2022. Sen sisaraluksen Spirit of Tasmania V:n tuotanto aloitettiin perinteisellä steel cutting -seremonialla joulukuussa 2022.

”Olemme iloisia, että pääsemme uuteen vaiheeseen aluksen rakennustöissä, kun työt siirtyvät aluksen rungonkoonnista sisätilojen varustelutöihin ja systeemien käyttöönottoihin. Samalla pääsemme aloittamaan toisen aluksen rungonkoonnin rakennusaltaassa”, sanoo RMC:ltä Spirit of Tasmanian projektijohtaja Johanna Kaijo.

Vesillelaskun jälkeen alus siirtyy varustelutyövaiheeseen, jossa rakentamisen painopiste on putki- ja sähkötöiden viimeistely sekä hotellialueella sisustustyöt. Lisäksi aluksen konehuoneiden ja autokansien varustelutyöt jatkuvat. Varusteluvaihe jatkuu eri järjestelmien käyttöönotoilla ja huipentuu ennen laivan luovutusta tehtäviin merikokeisiin.

TT-Line Company on merkittävä toimija Australian ja Tasmanian välisessä meriliikenteessä, ja projekti onkin kaikkien aikojen suurimpia yksittäisiä Suomen ja Australian välisiä vientikauppoja. Yhtiö työllistää yli 600 henkilöä ja kuljettaa vuosittain yli 450 000 matkustajaa. Spirit of Tasmania on tunnettu panoksestaan Australian matkailuun sekä taloudellisen kehityksen edistämisessä tarjoamalla huippuluokan matkustaja- ja rahtipalvelua.

RMC rakentaa kolmea alusta rinnakkain

Alusten rakentaminen tuo Raumalle 3 500 henkilötyövuoden verran töitä vuosille 2021–2024. Rauman telakalla rakennetaan jatkossa kolmea alusta yhtä aikaa, sillä Merivoimille toteutettavan Laivue 2020 -hankkeen ensimmäisen monitoimikorvetin rakentaminen käynnistyy 30.10.2023. Hankkeeseen sisältyy yhteensä neljä alusta. Kokonaisuudessaan Laivue 2020 -hanke on valmis vuoteen 2029 mennessä, ja sen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta.

Kokonaan kotimaisessa omistuksessa olevan RMC:n tämänhetkinen tilauskanta on 1,2 miljardia euroa, ja se ulottuu vuoteen 2028 saakka.

Ennen Spirit of Tasmania aluksia RMC on rakentanut useita, teknologisesti edistyneitä kaupallisia aluksia. Viime vuonna RMC luovutti Tallink Siljalle energiatehokkaan matkustaja-autolautta MyStarin, joka liikennöi Tallinna–Helsinki väliä. Alusta on kehuttu mm. matkakokemuksesta ja sisustuksesta, josta se on myös palkittu. Vuonna 2021 RMC luovutti Wasalinelle matkustaja-autolautta Aurora Botnian, joka on palkittu kansainvälisesti ympäristöystävällisyydestään.

“Raumalla teemme joka päivä töitä sen eteen, että vuosikymmenien aikana kehittynyt laivanrakennusosaamisemme vahvistuu ja nykyaikaistuu,” sanoo RMC:n toimitusjohtaja Mika Nieminen.