s/s Lokki avautuu yleisölle Aurajoessa

Kuva: Jorma Kontio

Yhteistyö ja avunanto toi Lokin Aurajokeen 

Suomalaisten höyryalusten ylpeyksiin lukeutuva s/s Lokki on käymässä Turussa. Vuonna 1913 Varkaudessa valmistunut alus on kiinnittynyt Forum Marinumin laituriin Suomen Joutsenen takana. Ohikulkijat ovat jo ihailleet tämän menneiden aikojen matkustaja-aluksen ulkomuotoja, mutta lauantaina 28.8.2021 Lokki avaa vielä siipensä ja ottaa yleisön syleilyynsä. Alus on avoinna yleisölle elokuun viimeisenä lauantaina klo 11-15. Lokin miehistö kierrättää uteliaita mm. konehuoneessa ja muissa sisätiloissa, ja luvassa on myös tarinoita aluksen värikkäästä menneisyydestä. Laivalle on vapaa pääsy, mutta koronaturvallisuuden vuoksi siellä liikutaan kuuden hengen ryhmissä ja maskin käyttö on pakollista.

Lokin historia on Kuopion sisävesillä, jossa se toimi linja-laivana kuljettaen tarvikkeita ja ihmisiä alueen saarille. Lokin eläköityessä vuonna 1975 päättyi myös höyrylaivojen aikakausi linjaliikenteessä. Myöhemmin aluksella tehtiin charter-ajoa Savonlinnan vesillä. Aikojen saatossa alus kuitenkin rapistui huonoon kuntoon. Omistajavaihdoksen myötä vuonna 2008 aloitettiin mittava kunnostus- ja entisöintiurakka. Kahdeksan vuoden jälkeen projekti valmistui, ja alus on nykyisen omistajan yksityiskäytössä ajaen pienimuotoista charter-toimintaa Suomenlahdella.

Helsingissä kotisatamaansa pitävä Lokki on vieraillut Turussa useasti, mm. kesällä 2019 Forum Marinumin järjestämässä Aurajoen Höyrytreffit -tapahtumassa. Tällä kertaa Lokki ja Joutsen kohtaavat huoltotöiden merkeissä.

-Meillä on ollut aluksella teknisiä haasteita, olemme mm. avanneet Lokin höyrykonetta ja vaihtaneet tiivisteitä. Lisäksi koko aluksen sähköjärjestelmää on käyty läpi, ja erityisesti siihen tiedettiin löytyvän maailmanluokan osaamista Forum Marinumista, kiittelee s/s Lokin päällikkönä toimiva Petri Korpivaara

Maailmanluokan osaamisella viitataan merenkulkualan insinööri Eino Viitaseen, jota aika ajoin lennätetään ympäri maailmaa mm. suurten risteilyalusten sähkövikoja ratkomaan. Nuori insinööri on Forum Marinumin kasvatteja, ja toiminut aiemmin mm. jokilautta Pikkuförin kuskina. Alasta innostunut nuorukainen on vuosien mittaan altistunut merikeskuksen museoaluksille, ja samalla määrätietoisesti syventänyt omaa osaamistaan vanhojen laivojen tekniikkaan.

Historiallisten alusten laivatekninen osaaminen on merikeskus Forum Marinumissa valtakunnan kärkitasoa. Forum Marinumin huoltomestari Pekka Mattila kertoo saavansa aika ajoin yhteydenottoja ja kysymyksiä vanhojen alusten korjaamiseen liittyen. Museokentällä konsultaatiota on annettu mm. Rauman ja Savonlinnan suuntiin. Varsinkin höyrykoneiden osalta piirit ovat melko pienet. Käytännön osaajat tuntevat pitkälti toisensa, ja hyvät suhteet poikivat monipuolista yhteistyötä.

Pelkkää apua ei Lokkikaan ole tullut pyytämään, vaan tietoja ja osaamista on vaihdettu puolin ja toisin. Tällaiset luontaisesti toimivat verkostot vailla korkeita organisaatioiden välisiä kynnyksiä ovat yli kaksikymmentä vuotta toimineen merikeskus Forum Marinumin vahvoja puolia. Tälläkin kertaa nämä vahvuudet hyödyttävät myös yleisöä, sillä korjattua alusta on ilo esitellä. Lokki pääsee jatkamaan matkaansa syyskuun aikana ja pitämään jälleen yllä elävää vesiliikenteen historiaa.