Suomen Joutsen seilaa digiaikaan

Kesäinen tuulenvire museolaiva Suomen Joutsenen kannella on elämys, mutta vierailusesonki on kovin lyhyt. Turkulaisen merikeskus Forum Marinumin lippulaiva on jatkossa auki vuoden ympäri Digimuseo.fi –verkkopalvelussa.   

Keväällä 2020 John Nurmisen Säätiön ja Suomen museoliiton omistaman Yhteinen Perintö Oy:n julkaisemassa Digimuseossa on mukana Vuoden Museo 2020 finalistimuseoita ja muita kulttuurikohteita. Digimuseon näyttelyvalikoima täydentyy nyt historiallisella Suomen Joutsenella.

Suomen Joutsen on valtamerillä purjehtinut kansallisaarre, joka toimi nuoren valtion diplomaattisena käyntikorttina 1930 –luvun satamissa ympäri maailmaa. Tuon jo kohta sadan vuoden takaisen historianvaiheen lisäksi monet muistavat laivan merimiesammattikouluna 1960 –luvulta eteenpäin. On korkea aika saada tuo mittaamattoman arvokas historia osaksi digitaalista aikaamme”, luonnehtii Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala.

Suomen Joutseneen voi tutustua Digimuseossa kahdella eri tavalla. Maksuttomassa versiossa museovieras pääsee tutustumaan pääpiirteittäin laivan historiaan ja nykytilaan kuvien ja tarinoiden muodossa. Toisena vaihtoehtona on varata maksullinen etäopastus, jossa seikkaperäisen esittelyn lisäksi pääsee näkemään laivan muutoin saavuttamattomia alakansia ja muita yleisöltä suljettuja tiloja. Maksullisia digiopastuksia tarjotaan keskiviikkoisin, ja ne ovat varattavissa osoitteessa https://digimuseo.fi/opastetut-kierrokset/

Digitaaliset kulttuurisisällöt kaikkien ulottuvilla 

Kuluttajien digitaalisen kulttuurin nälkä kasvaa ja Digimuseo vastaa tähän lisäämällä alustalleen uusia sisältöjä. Koronavuosi 2020 oli hankala kulttuurialalla, mikä osaltaan on vauhdittanut museoiden digipalveluiden kehittämistä. Vaikka moni on jo kyllästynyt etäelämään, digitaalisten kulttuurisisältöjen uskotaan jatkavan kasvuaan perinteisten kohdevierailuiden rinnalla. Esimerkiksi museolaiva voi olla esteellisille fyysisesti liian haastava kohde vierailla, tai vain etäisyyden vuoksi liian kaukana. Verkkopalvelut ovatkin merkittävä parannus museoiden saavutettavuuteen ja tietovarantojen avaamiseen.

Digitaalisuuden myötä museo voi tavoittaa aivan uusia kävijäryhmiä niin läheltä kuin kaukaa. Purjelaiva-aikakauden historiallinen helmi kiinnostaa myös kansainvälisesti. Alkuvaiheessa Suomen Joutsenen sisällöt avautuvat molemmilla kotimaisilla kielillä sekä englanniksi, mutta myöhemmälle jatkokehitykselle on jo mietitty kielivalikoiman laajentamista. Ennen kastamistaan Suomen Joutseneksi vuonna 1930 laiva on purjehtinut myös Ranskan ja Saksan lippujen alla. Varsinkin laivan ranskalainen rakennushistoria ja tuon aikakauden merkitys osana 1900-luvun alun merenkulkua on tarina, joka ansaitsee tulla mahdollisimman laajasti kuulluksi.