:VALTAKUNNANSOVITTELIJA: Ulkomaanliikenteen aluksia koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Suomen Laivanpäällystöliitto – Finlands Skeppsbefälsförbund ry sekä Suomen Varustamot ry hyväksyivät 14.3.2024 valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen, joka annettiin ulkomaanliikenteen aluksia koskevan työriidan ratkaisemiseksi.

Uuden sopimuksen syntymisen myötä SLPL:n 26.3.2024 alkavaksi ilmoittama työnseisaus peruuntuu.

Suomen Laivanpäällystöliitto — Finlands Skeppsbefälsförbund ry:n sekä Suomen Varustamot ry:n välisiä ulkomaanliikenteen työehtosopimuksia koskevan työriidan ratkaisemiseksi teen seuraavan sovintoehdotuksen

Suomen Laivanpäällystöliitto — Finlands Skeppsbefälsförbund ry sekä Suomen Varustamot ry uudistavat kansipäällystöä ja sairaanhoitajia koskevan työehtosopimuksen (ulkomaanliikenteen työehtosopimus) ja ulkomaanliikenteen pientonniston kansipäällystöä koskevan työehtosopimuksen liitteessä todetuin muutoksin.

Tämä sovintoehdotus on kokonaisuus, joka on hyväksyttävä tai hylättävä sellaisenaan. Hylätty sovintoehdotus ei toimi pohjana neuvottelujen mahdollisesti jatkuessa.

1.3.2024-28.2.2026

  1. SOPIMUSKAUSI

Sopimuskausi on määräaikainen 1.3.2024—28.2.2025. Sopimus sisältää ns. optiovuoden, jonka mukaisesti se jatkuu 28.2.2026 saakka ilman erillistä irtisanomista. Sopimus on irtisanottava sähköisesti optiovuoden osalta viimeistään 31.1.2025. Sopimus päättyy ilman erillistä irtisanomista viimeistään 28.2.2026.

  1. PALKANTARKISTUKSET
    • Korotus 1.3.2024

Kansipäällystöä ja sairaanhoitajia koskeva työehtosopimus:

  1. I) Korotetaan alusten kansipäällystön taulukkopalkkoja, takuupalkkoja ja kokonaispalkkoja 2,5 %.

2) Euromääräisiä lisiä korotetaan 2,5 %.

Ulkomaanliikenteen pientonniston kansipäällystöä koskeva työehtosopimus:

1) Korotetaan kansipäällystön takuupalkkoja 2,5 %. 2) Euromääräisiä lisiä korotetaan 2,5 %.

  • Korotus 2025

Työehtosopimuksen mukaisia palkkoja korotetaan vuonna 2025 määrällä, jonka osapuolet sopivat. Vuoden 1.1.2026 luontoiseduista sovitaan palkankorotusten yhteydessä.

Mikäli osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen palkantarkistuksien määrästä, jokainen osapuoli voi irtisanoa sähköisesti työehtosopimuksen noudattaen yhden (I) kuukauden irtisanomisaikaa päättymään 28.2.2025.

Edellä sovitut korotukset toteutetaan aiemmin noudatetun käytännön mukaisesti.

  • EI EU — merenkulkijoiden palkkojen tarkistaminen

EI EU-merenkulkijoiden taulukkopalkkoja tarkastetaan siten, että palkkataulukko vastaa kulloinkin voimassa olevaa ITF TCC Benchmark:a.

  • SLPL-SV Junioriperämiesten palkkojen tarkistaminen

Junioriperämiesten palkkataulukkoja korotetaan vähintään samansuuruisesti sopimuskautena kuin ITF TCC Benchmark 2nd Off “Basic salary (40 hours)” korotetaan.

Tarkennuksena todetaan, että SLPL-SV Junioriperämiehet noudattavat osana työehtojaan NON EU MTS(TEA) -sopimusta ja ovat sopimuksen tarkoittama NON EU seafarer.

  1. LUONTOISETUJEN TARKISTAMINEN

Luontoisetukorvauksia tarkistetaan entisen käytännön mukaisesti 1.1.2025. Luontoisetukorvaukset tarkistetaan marraskuun kuluttajahintaindeksin perusteella.

  1. TEKSTIMUUTOKSET 2024
    • Perhevapaa termimuutoksin:

Muutetaan SV-SLPL välisen ulkomaanliikenteen työehtosopimuksen kohdan (Sairaus. äitiys- ia isyysloma) toinen kappale kuulumaan seuraavasti (sinisellä uusi teksti):

Raskausrahaan oikeutetulla työntekijällä on oikeus saada palkka raskausvapaan ja vanhempainvapaan aikana yhteensä 78 arkipäivältä raskausrahakauden alkamisesta lukien.

Kohdan (3.) kappaleen muuttaminen

Vanhempainvapaalla olevalle työntekijälle, joka ei ole oikeutettu raskausrahaan, maksetaan palkan ja sairausvakuutuslain mukaisen vanhempainrahan erotus 12 päivän ajalta.

Lapsella voi olla yksi tai kaksi juridista vanhempaa. Oikeutta palkalliseen vanhempainvapaaseen ei ole työntekijällä, jolle on sairausvakuutuslain 9 luvun 7 5:n mukaisesti luovutettu vanhempainrahapäiviä.

Vaikeasti sairaan lapsen hoito

Työntekijällä, jonka lapsi sairastaa Valtioneuvoston päätöksen (1315/89) tarkoittamaa vaikeaa sairautta, on oikeus olla poissa työstä osallistuakseen Valtioneuvoston päätöksessä tarkoitettuun lapsen hoitoon, kuntoutukseen tai hoidon opastukseen sovittuaan poissaolostaan etukäteen työnantajan kanssa.

Kokemuslisä kappaleen muuttaminen

Muutetaan Kokemuslisään oikeuttava aika 5 kohta kuulumaan seuraavasti:

Varustamosta riippuvaisia kokemuslisiä laskettaessa kokemuslisiin oikeuttavaan aikaan luetaan aika, jona päällystöön kuuluva on ollut vuosi- tai vastikelomalla sekä myös aika, jolloin päällystöön kuuluva työsuhteen kestäessä on ollut estynyt työtä suorittamasta:

5) merityösopimuslaissa säädetyn raskaus- erityisraskaus- ja vanhempainvapaan aikana;”

4.2 Matkakorvausjärjestelmän selkeyttäminen ja oman auton käytön sääntöjen tarkentaminen ja käytön rajoittaminen: Tekstimuutos:

Työntekijä voi käyttää työmatkaan omaa autoaan. Oman auton käyttö korvataan verohallinnon voimassa olevan ohjeen mukaisesti kuitenkin siten, että korvaus kilometriltä on 2/3 verohallinnon määräämästä enimmäismäärästä (Verohallinnon korvaus 1.1.2024 57 snt/km). Mikäli työmatkan pituus on yli 350 kilometriä, on oman auton käytöstä sovittava etukäteen työnantajan kanssa.

4.3 Valtamerilisän soveltamisalan laajentaminen:

Muutetaan valtamerilisää koskevaa sopimuskirjausta seuraavasti:

  1. b) muilla valtamerentakaisiin satamiin kulkevilla aluksilla siitä päivästä lukien, jolloin alus lähtee viimeisestä Euroopan liikenteeseen kuuluvasta lastaus- tai purkaussatamasta valtameren takaisiin satamiin tai laivaväki noutaa varustamolle uutta alusta Euroopan ulkopuolisesta satamasta ja siihen päivään saakka, jolloin alus saapuu ensimmäiseen Euroopan liikenteeseen kuuluvaan lastaus- tai purkaussatamaan ja enintään 20 päivältä tämän jälkeen. Jos kuitenkin tällainen alus tekee kaksi tai useampaa jatkuvaa matkaa valtameriliikenteessä, maksetaan lisä kuten yllä myöskin satama-ajalta ensimmäiseltä matkalta paluun jälkeen. Verrattavissa lastaus- ja purkaussatamaan on tässä suhteessa myös korjaus- ja riisumissatama.

LIITESOPIMUKSET:

E-koulutussopimuksen todetaan olevan voimassa toistaiseksi. Sopimuksen toimivuutta kuitenkin tarkastellaan ja arvioidaan kahtena tarkasteluajankohtana. Ensimmäinen tarkastelujakso on 31.10.2024 mennessä. Toinen tarkastelujakso on 31.10.2025 mennessä. Tarkastelujaksojen jälkeen arvioidaan sopimuksen toimivuutta ja mahdollisia kehitystarpeita.

TYÖRYHMÄT VUODESTA 2024 ALKAEN:

Työehtosopimuksen päivitystyön loppuun saattaminen:

Osapuolet saattavat työehtosopimuksen päivitystyön valmiiksi 31.5.2024 mennessä.

Harjoittelun ja harjoittelijan ohjaamisen kokonaisuus Pyritään varmistamaan tulevan osaavan työvoiman saatavuus kehittävän ja tasalaatuisen harjoittelun myötä. Selkiytetään harjoittelun ohjaamiseen, harjoittelunaikaisiin keskusteluihin, välipalautteisiin molemmin puolin sekä loppukeskusteluun, harjoittelukirjan täyttämiseen ja korvauksen kohdentumiseen liittyvien käytäntöjen sekä kehitetään käytettyjen nimikkeiden osalta vastuita ja rooleja.

VUOSI 2025 TEKSTIMUUTOKSET, MIKÄLI OPTIOVUOSI TOTEUTUU:

  1. Sairaanhoitajan ylityökorvaus:

Muutetaan palkkataulukkoa sairaanhoitajan ylityökorvauksen osalta siten että:  arkiylityö 1/149 takuupalkasta • pyhäylityö 1/92 takuupalkasta

  1. Lisätään virkapukulisää koskevaan kappaleeseen uusi lause loppuun seuraavasti:

Virkapukulisä

Palkkaliitteen mukainen lisä kuukaudessa säännöllisessä liikenteessä kulkevassa aluksessa, jos virkapukua käytetään. Ns. patrullipuvun tai vastaavan vaateparren käyttäminen ei oikeuta virkapukulisään. Sopimuksesta voidaan matkustaja-aluksessa virkapukulisän asemesta vuosittain antaa virkapuku. Milloin työnantaja on edellyttänyt päällystöön kuuluvan työssään käyttämään tietynmallista tai yhdenmukaista virkapukua, tällainen puku huolletaan työnantajan puolesta. Virkapuvulla tarkoitetaan: takki, housut ja paita. Virkapukulisää ei kuitenkaan makseta, mikäli työnantaja hankkii ja huoltaa edellä mainitun virkapuvun.

TYÖRYHMÄT VUONNA 2025

Oppisopimus; kehitetään oppisopimuskokonaisuutta vastaamaan alan tarpeisiin.

Varustamokohtaisen kokonaispalkkamallin suunnittelutyöryhmä:

Kokonaispalkka soveltuu tietyn tyyppiseen liikenteeseen. Kokonaispalkan tarkoituksena on selkeyttää palkkausta, helpottaa palkanmaksua sekä rekrytointia. Osapuolet suhtautuvat myönteisesti kokonaispalkkaratkaisun kehittämiseen. Osapuolet toteavat, että kokonaispalkoista ja mahdollisesta kokonaispalkkaan siirtymisestä pitää sopia paikallisesti. Osapuolet toteavat, että kokonaispalkkaan voidaan siirtyä vain, mikäli työnantaja ja työntekijät tai heidän edustajansa ovat yhtä mieltä siitä, että kokonaispalkat voidaan ottaa varustamossa tai varustamon osassa käyttöön ja mikäli työnantaja ja työntekijät tai heidän edustajansa ovat yhtä mieltä kokonaispalkkaratkaisun sisällöstä. TES osapuolet sitoutuvat tukemaan paikallisten kokonaispalkkaratkaisujen valmistelussa ja solmimisessa. TES osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan varustamoiden käyttöön tarkoitetusta kokonaispalkkamallista ja mahdollisesta työehtosopimustasoisesta pöytäkirjasta.

Yhteistoimintasopimuksen tarkastelu ja työsuojelupäällikön tehtävien kehittäminen:

Turvallinen ja keskusteleva työyhteisö on merkittävä merenkulun pito- ja vetovoimatekijä. Tasapuolisen, monimuotoisen ja osallistavan työkulttuurin kehittäminen on osa tämän päivän johtamista ja edistää työhyvinvointia sekä työympäristön turvallisuutta.

Työsuojelupäällikön rooli aluksella korostuu erityisesti kiusaamisen ja häirinnän vastaisessa toiminnassa. Tuetaan työsuojelupäällikön roolia luomalla selkeitä toimintamalleja, joiden avulla työsuojelupäällikkö puuttuu aktiivisesti kaikkiin hänelle tietoon tulleisiin kiusaamis- ja häirintätapauksiin yhdessä varustamon kanssa.

JATKUVAN NEUVOTTELUN PERIAATE

Osapuolet vahvistavat jatkuvan neuvottelun periaatteen toteutumista. Jatkuvan neuvottelun tavoitteena on edistää yhteistoimintaa työpaikoilla, kehittää alan työllisyyttä ja tuottavuutta. Osapuolet voivat laatia yhdessä soveltamisohjeita varustamoilla hankaliksi koettuihin tilanteisiin.

Osapuolet toteuttavat jatkuvan neuvottelun periaatetta sopimuskauden aikana siten, että sopimuskauden aikana neuvotellaan ja etsitään ratkaisua erillisiin teemoihin. Osapuolet voivat neuvotella muistakin esiin tulevista asioista toisen osapuolen esityksestä.

Mikäli jatkuvassa neuvottelussa osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen mahdollisista työehtosopimusmuutoksista, muutosten voimaantulosta sovitaan erikseen.