Aspon tytäryhtiö ESL Shipping myy Supramax-aluksensa

Kuva: ESL-Shipping

Aspo-konserniin kuuluva ESL Shipping on allekirjoittanut aiesopimuksen, jonka mukaisesti se myy kaksi Supramax-luokan alustaan turkkilaiseen varustamo- ja logistiikkakonserniin HGF Denizcilik Limited Sirketiin kuuluville yhtiöille. Alusten myynti on osa Aspon huhtikuussa 2023 ilmoittamaa ohjelmaa, jolla tuetaan ja vauhditetaan ESL Shippingin vähähiilisen kasvun strategiaa.

Myyntihinta on 37,1 miljoonaa dollaria ja maksu suoritetaan kokonaan käteisvaroina. Alusten tasearvon ja myyntikulut huomioon ottaen myyntitappion arvioidaan olevan noin 7 miljoonaa euroa. Alusten luovutuksen odotetaan tapahtuvan huhti-toukokuun 2024 aikana.

Supramax-alusten myynnin jälkeen ESL Shipping keskittyy edelleen handysize- ja coaster-luokkien aluksiin ja kehittää kumppanuusstrategiaansa nykyisen ja tulevan asiakaskunnan kanssa. Vuonna 2023 Supramax-alusten liikevoitto oli 1,6 miljoonaa euroa (2022: 5,7).

“Kahden Supramax-aluksen myynti on hyvin linjassa ESL Shippingin vähähiilisen strategian kanssa. Se myös vakauttaa varustamon tuloskehitystä ja vapauttaa pääomaa Aspon sekä ESL Shippingin tuleviin strategisiin kasvupyrkimyksiin”, sanoo Aspo-konsernin toimitusjohtaja ja ESL Shippingin hallituksen puheenjohtaja Rolf Jansson.

Kyseiset kaksi 1A-luokan jäävahvistettua 56 000 dwt:n Supramax-alusta vastaanotettiin vuonna 2012. Alusten pituus on 197 metriä ja suurin syväys täydellä lastilla 13,0 metriä. Sekä m/s Arkadia että m/s Kumpula ovat purjehtineet Suomen lipun alla.

”Supramax-alustemme perinteiset markkinat Itämerellä ja arktisella alueella ovat muuttuneet merkittävästi, joten nyt on oikea aika myydä nämä alukset. Kauppa tukee etenemistämme kohti vihreää merenkulkua ja pyrkimystämme tuoda markkinoille fossiilivapaita handysize-aluksia. Voimme nyt kohdentaa entistä enemmän resursseja vihreään siirtymään”, sanoo ESL Shippingin toimitusjohtaja Mikki Koskinen.

Supramax-alusten miehistöt pyritään mahdollisuuksien mukaan työllistämään ESL Shippingin muille aluksille.