Vuonna 1994 uponneen “Estonian” hylky on nyt skannattava, jotta hylystä voidaan luoda yksityiskohtainen 3D-esitys.
Uudet tutkimukset syyskuussa 1994 uponneen matkustaja-aluksen ‘Estonia’ uppoamisesta alkavat lähiaikoina.
Uudet tutkimukset syntyivät sen jälkeen, kun riippumaton tutkintaryhmä löysi vuonna 2019 vielä löytämättömiä reikiä aluksen rungosta, mikä sytytti lisää spekulaatioita aluksen haaksirikon syystä.
Ruotsin Onnettomuustutkintalautakunta on uusien tutkimusten takana, joihin sisältyy hylyn skannaus, jotta voidaan luoda yksityiskohtainen 3D-malli, jota voidaan käyttää hylyn jatkotutkimuksiin ilman, että hylkyyn tarvitsee tehdä sukelluksia.
– Siitä saa hyvän yleiskuvan, voit zoomata lähemmäs ja loitontaa, ja voit kääntää kuvaa tietokoneessa niin, että näet kaiken mahdollisen.
Virallisesti se oli keulaportti
Tutkimukset suorittaa ruotsalainen Ocean Discovery yhteistyössä tanskalaisen JD-Contractorin kanssa.
– Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Ruotsin viranomaisten kanssa hylkyjen kunnostamisen osalta, jossa olemme vuosien varrella tehneet ympäristökunnossa useita riskihylkyjä Ruotsin vesillä poistamalla mm. öljyä ja kalastusvälineitä. Olemme siksi SHK:lle (Statens haverikommission) luonnollinen kumppani hylyn kunnon esitutkimuksessa ja dokumentoinnissa, sanoo JD-Contractorin toimitusjohtaja Rasmus Normann Andersen.
Varsinaisen valokuvatutkimuksen tekee Ocean Discovery, mutta Rasmus Normann Andersen toivoo, että pitkällä aikavälillä JD-Contractorilla voi olla käytännönläheisempi rooli dokumentoinnin yhteydessä.
– Panoksemme tässä yhteydessä koostuu ensisijaisesti maalta tulevasta projektinhallinnasta ja konsultointityöstä. Meillä ei ole tässä vaiheessa aktiivista roolia offshore-alueella. Jos hylyn kunnostus tehdään myöhemmin esimerkiksi öljyn suhteen, niin meillä on toivottavasti enemmän offshore-työtä, mutta tässä vaiheessa on vain kysymys hylyn esitutkinnasta ja dokumentoinnista.
“Estonia” oli matkalla Viron Tallinnasta Tukholmaan, kun se upposi varhain aamulla 28. syyskuuta 1994. Vain 137 ihmistä selvisi hengissä ja 852 kuoli yhdessä 1900-luvun pahimmista merionnettomuuksista.
Toistaiseksi virallinen tutkimus on päätellyt, että irronnut keulaportti johti aluksen uppoamiseen.