Forum Marinumin purjelaivat viimeistelevät kesäkuntonsa

Museolaiva Suomen Joutsen on merikeskus Forum Marinumin tunnetuin nähtävyys. Laivaan pääsee jatkossa tutustumaan vuoden ympäri digimuseo.fi -palvelussa 11.3.2021 alkaen. Kuva: Pekka Paasio

Vielä on epävarmaa saapuuko The Tall Ships Races –tapahtuma Turkuun heinäkuun alussa. Siitä riippumatta jokisataman omat purjelaivat ovat joka tapauksessa edustuskunnossa ja valmiina kesän museosesonkiin. 

Suomen Joutsen on takilaansa myöten teräsrunkoinen alus, mutta mastojen aivan ylimmät raa`at ovat puuta. Niin kutsutut röijeliraa`at on veistetty talven aikana kokonaan uusiksi hiljattain aloittaneen laivamestari Perttu Mäkisen toimesta. 12 metriä pitkät puuosat ovat massiivinen veistonäyte, mutta lähes 50 metrin korkeuteen päätyvät takilan ylimmät osat näyttävät alhaalta katsottuina yllättävän pieniltä. Röijeliraakojen puuttuessa mastojen huiput ovat olleet epätäydelliset viime syksystä lähtien, mutta satunnainen jokirannan ohikulkija ei sitä välttämättä ole huomannut. Perjantaina 21.5. uudet Suomen Joutsenen röijeliraa`at nostetaan korkeuksiin, ja museolaiva on taas valmiina avaamaan porttinsa yleisölle kesäkaudeksi perjantaina 28.5.

Ensi viikolla tapahtuu myös Sigynin kunnostuksessa seuraava nostovaihe. Keulamaston ja isomaston prammitangot ja ensimmäiset raa’at odottavat jo Varvintorilla lisää tervaa, vaijereita ja köysiä. Näiden nostoja tehdään maanantaina 24.5. Takilan on tarkoitus saada lopullinen muotonsa juhannukseen mennessä. Kolme vuotta kestänyt kunnostushanke lähestyy loppuaan, ja Sigyn avautuu yleisölle heinäkuun ajaksi.