Kaksi ruotsalaismiestä tuomittiin päiväsakkoihin Estonian hautarauhan rikkomisesta

Autolautta M/S Estonian keulavisiiri Kuva: Anneli Karlsson

Ruotsissa Göteborgin käräjäoikeus on tuominnut uponnutta autolautta Estoniaa kuvanneet kaksi ruotsalaismiestä, Toimittaja Henrik Evertsson tuomittiin 22 400 kruunun ja hylkyasiantuntija Linus Andersson 18 800 kruunun päiväsakkoihin hautarauhan rikkomisesta.

Miehet olivat osa Estonian uppoamista koskevaa dokumenttisarjaa kuvannutta ryhmää.

Käräjäoikeus ehti jo viime vuonna antaa miehille vapauttavan päätöksen. Oikeus katsoi tuolloin, että miehet rikkoivat lakia hautarauhasta, mutta heitä ei voi tuomita, koska Ruotsi ei voi soveltaa omaa lakiaan kansainvälisellä vesialueella olevaan ulkomaiseen alukseen.

Ruotsin lainsäädännön mukaan sukellus ja muu vedenalainen toiminta on kielletty hylyllä. 23.-24.9.2019 kuvausryhmä Monsterin toimesta suoritti hylyn sukelluksen ja kuvauksen. Kaksi nyt tuomittua Ruotsin kansalaista olivat tuotantopäällikkö ja sukellusvarusteita veneestä ohjannut henkilö. Operaatio suoritettiin Saksan lipun alla purjehtivasta aluksesta.

Hovioikeus puolestaan katsoi helmikuisessa päätöksessään, että lakia hautarauhasta on sovellettava tapaukseen siitä huolimatta, että robottisukellukset tehtiin Viron edustalla saksalaisesta veneestä, minkä vuoksi tapaus palautettiin uudelleen käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Miehet ovat vastustaneet, että lainsäädäntöä ei voida soveltaa, koska se on ristiriidassa YK:n merioikeusyleissopimuksessa ilmaistun kansainvälisen oikeuden kanssa. He ovat myös väittäneet, että he ainakin uskoivat, että heidän toimintansa oli ollut sallittua, koska sukellus tapahtui kansainvälisillä vesillä saksalaisesta aluksesta, että perustuslailliset sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden periaatteet ovat tärkeämpiä kuin kriminalisoinnin tarkoitus. ja että teko on sallittua, koska se on sosiaalisen riittävyyden opin mukaan laillista.

Käräjäoikeus toteaa, että syyttäjä osoitti näiden kahden miehen syyllistyneen vakavan hautarauhan vastaiseen rikokseen Estonia-matkustaja-aluksen hylkyyn sukeltaessa. Ruotsin lainsäädännön soveltamiselle ei ole estettä. Ei myöskään ole mitään syytä, miksi teko jäisi rankaisematta joko oikeudellisen virheen, ilmaisun- ja tiedonvälityksen vapauden suojelun vuoksi tai sosiaalisen riittävyyden opin vuoksi. Siksi molemmat on tuomittava rikoksesta.

“-Yleinen kiinnostus ylläpitää hautausrauhaa M/S Estonian ympärillä, joka on monen ihmisen hautapaikka. Vakavan rauhan suojeleminen on tärkeämpää kuin sanan- ja tiedonvälityksen vapauden suojeleminen”, sanoi tuomioistuimen puheenjohtaja, asianajaja Göran Lundahl.

Teon motiivi on kuitenkin tärkeä teon rangaistusarvon ja lieventävän seuraamuksen valinnan kannalta. Sen vuoksi rangaistus on päiväsakkoa.

Dokumentti esitti uuden repeämän aluksessa

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli ruotsalaisia. Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan Estonian uppoamisen syy oli keulavisiirin irtoaminen kovassa merenkäynnissä ja veden tulviminen alukseen.

Dokumentintekijöiden sukellukset päätyivät vuonna 2020 esitettyyn tv-dokumenttiin, jonka mukaan Estonian hylyn kyljessä on repeämä, josta ei ole aiemmin raportoitu. Tämän jälkeen Estonian hautarauhaa koskevaa lakia on väliaikaisesti muutettu, jotta aluksen uppoamissyytä kartoittavia viranomaisten tutkimussukelluksia voitaisiin tehdä hylyn luona.