Kotkan Merivartiomuseo sai uuden museoaluksen

Kuva: Merivartiomuseo

Joulu tuli tänään etuajassa ja toi aivan ainutlaatuisen lahjan. Merivartiomuseoon saapui nimittäin aamupäivällä uusi museoalus: ”nopea vene” NV 01 eli 8.0M Avon Searider (1990).

Suoraa käytöstä vartiolaiva Turvan varmaan kyytiin nostettu alus saapui Kotkaan Suomenlinnan merivartioasemalta.  Alun perin Pirttisaaressa palvellut NV on ollut käytössä myös Glosholmenissa ja Porvoossa.

NV 01 on Rajavartiolaitoksen ensimmäinen sarjatuotettu RIB-vene eli kovapohjainen kumivene. Saman sarjan aluksia on ollut käytössä kaikilla Suomen merivartioasemilla. Laidoiltaan matalat, nopeat ja ketterät veneet sopivat hyvin vesiliikenteen valvontaan ja pelastustehtäviin. Veneistä tuli käyttäjiensä arvostamia työkavereita ja näkyvä osa merivartiotyön arkea.

Alun perin NV 01 sisarineen hankittiin Rajavartiolaitoksen valmiusjoukkueille. Ne perustettiin Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena, kun pelko suurvallan ajautumisesta sisällissotaan johti Suomessa uudenlaiseen kriisivalmiuden vahvistamiseen.

Tämä historiallinen käännekohta näkyy monin tavoin Merivartiomuseon kokoelmissa, joita NV 01 hienosti täydentää.  Samalla merivartiostojen alkuperäisistä, edelleen käytössä olevista veneluokista viimeinenkin tulee nyt talletetuksi museoon.