Kunnostetulle Sigynille oma postimerkki

Merikeskus Forum Marinum julkaisee postimerkin, jonka kuva-aiheena on kolmimastoparkki Sigyn. Merkki on osa Forum Marinumin omaa laivapostimerkkien sarjaa. 

Museolaiva Sigyn on ollut laajamittaisen kunnostustyön alla vuodesta 2018 lähtien. Veneen- ja laivanrakennuksen ammattilaiset kunnostivat aluksen runkoa Ruissalon telakalla kahden vuoden ajan, ja se hinattiin takaisin paikalleen Varvintorin edustalle keväällä 2020. Viimeksi kuluneen talven aikana Forum Marinumissa valmistettiin aluksen takilan osia, mm. raakoja. Takilan ylösrikaus alkoi keväällä 2021. Nyt kesäkuun lopussa viimeiset raakapuut saatiin paikoilleen ja kolmevuotinen urakka on valmis.

-Sigyn näyttää taas omalta itseltään. Ainutlaatuisen aluksen kunnostamiseksi on tehty suuri työ. Olemme ylpeitä siitä, että parkki Sigyn voidaan jälleen avata hienossa kunnossa yleisön nähtäväksi nyt heinäkuun alussa. Tämä on hyvä hetki juhlistaa Sigyniä myös postimerkin avulla, toteaa Forum Marinumin toimitusjohtaja ja Museoalus Sigynin Säätiön asiamies Tapio Maijala.  

Forum Marinum on julkaissut laiva-aiheisten postimerkkien sarjaa vuodesta 2016 lähtien. Uusi Sigyn-postimerkki on kuudes sarjassa julkaistava laivamerkki. Se perustuu Åbo Akademin merihistorian laitoksen kokoelmiin kuuluvaan tauluun, jonka on maalannut Gustav Fredriksson Norrtäljessä 1960-luvulla. Kuva esittää Sigynia parkiksi takiloituna, täysissä purjeissa merellä. Postimerkki on saatavilla 1.7. lähtien Forum Marinumin museokaupasta ja museoalus Sigynin myyntipisteestä Varvintorilla.

Kolmimastoparkki Sigyn vihittiin Suomen ensimmäiseksi museolaivaksi 3. heinäkuuta 1939. Silloin sillä oli ikää 52 vuotta ja takanaan kokonaiset viisi vuosikymmentä kestänyt aktiivinen ura kauppa-aluksena. Kaksi viimeistä vuotta se oli maannut toimettomana poukamassa Vårdön edustalla Ahvenanmaalla. Sigynin ajateltiin olevan erityisen sopiva museolaivaksi, koska siinä yhdistyi sekä valtameri- että talonpoikaispurjehdus.

Sigyn on viimeinen säilynyt esimerkki aikansa kaikkein tavallisimmasta alustyyppistä, valtameriliikenteessä kulkeneesta puurunkoisesta kolmimastoisesta parkkilaivasta. Kansainvälisestä näkökulmasta sen voi nähdä kuvastavan purjealustyyppiä, joka lähes viidensadan vuoden ajan ratkaisevalla tavalla vaikutti modernin maailman kehitykseen.