:LAIVASTOVIERAILU JA SOTAHARJOITUKSIA: Yhdysvaltain rannikkovartioston alus vierailee Itämerellä ja Suomessa -Naton alusosasto harjoittelee Rannikkolaivaston kanssa vierailun jälkeen –

Yhdysvaltain rannikkovartioston (US Coast Guard) National Security Cutter (NSC) Hamilton

Naton alusosasto harjoittelee Rannikkolaivaston kanssa vierailun jälkeen

Naton pysyvä alusosasto saapuu satamavierailulle Helsinkiin viikonlopuksi ja harjoittelee poistuessaan Rannikkolaivaston kanssa.

Naton merellä toimiva nopean toiminnan joukko Standing NATO Maritime Group 1, SNMG1, vierailee Helsingissä 4. – 7.11.2022. Vierailevaan osastoon kuuluvat johtoaluksen, hollantilaisen fregatti HNLMS Trompin lisäksi tanskalainen fregatti HDMS Esbern Snare ja norjalainen tukialus HNOMS Maud.

Vierailua isännöi Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist. Hernesaaren satamaan kiinnittyville aluksille ei järjestetä yleisöesittelyjä.

Osaston poistuessa vierailun jälkeen Rannikkolaivasto järjestää aluksille yhteisen PASSEX-harjoituksen Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä 7.-8.11.

Harjoitus koostuu osaharjoituksista, joiden tavoitteena on kehittää Naton alusosaston ja Rannikkolaivaston alusten yhteistoimintakykyä rannikon läheisyydessä. Rannikkolaivastosta harjoitukseen osallistuu Hamina-luokan ohjusvene Tornio.

–    Rannikkolaivasto ja SNMG1 ovat harjoitelleet vastaavien vierailujen yhteydessä jo vuosien ajan, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toimimme yhdessä Suomen tarkkailijajäsenyyden aikana. Kykymme toimia yhdessä on pitkälle yhteensovitettua, sanoo Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Patrik Lillqvist.

Naton alusosaston komentaja korostaa yhteisen toiminnan merkitystä.

–    Suomi on pitkäaikainen Nato-kumppanimaa. Yhteistyö ja yhdentyminen Suomen kanssa moninkertaistaa voimaa strategisesti tärkeällä alueella. Naton alusosaston vierailu Helsinkiin ja harjoittelu Suomen puolustusvoimien kanssa vahvistaa tätä kehitystä, toteaa alusosaston komentaja, lippueamiraali Jeanette Morang.

Yhdysvaltain rannikkovartioston alus vierailee Itämerellä ja Suomessa

Yhdysvaltain rannikkovartioston (US Coast Guard) National Security Cutter (NSC) Hamilton vierailee Itämerellä ja Suomessa 3. – 8.11.2022. Itämerelle suuntautuvan alusvierailun aikana toteutetaan sisäisen turvallisuuden viranomaisten välistä harjoitustoimintaa Suomen Rajavartiolaitoksen ja Yhdysvaltain rannikkovartioston kesken.

Pohjois-Itämerelle ja Suomeen suuntautuvan vierailun alussa, 3.-4.11., järjestetään Suomenlahden merialueella yhteistoimintaharjoitus, johon osallistuvat Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva ja Yhdysvaltain rannikkovartioston NSC Hamilton. Harjoituksen tavoitteena on kansainvälisen yhteistoiminnan kehittäminen alusyksiköiden välillä erityisesti meripelastuksen, mutta myös muiden rannikkovartiostotoimintojen saralla.

Rannikkovartiostotoiminnot ovat laaja-alainen käsite, joka sisältää erityisesti rajojenvalvonnan merialueella, meripelastuksen, merenkulun turvatoimet, kalastuksen valvonnan, tullivalvonnan, yleisen lainvalvonnan merellä sekä meriympäristön suojelun.

Harjoituksen jälkeen Hamilton kiinnittyy Turun satamaan. Suomenlahdella toimeenpantavan harjoituksen johtaa Suomenlahden merivartiosto ja Turkuun suuntautuvan alusvierailun järjestelyistä vastaa Rajavartiolaitoksen osalta Länsi-Suomen merivartiosto. Merivartiostot tiedottavat harjoituksesta ja alusvierailusta erikseen.