Linjaukset kesän purjelaivatapahtumasta Turussa tehdään kesäkuun alussa

Dar Młodzieży on puolalainen purjelaiva, jonka on suunnitellut Zygmunt Choreń. Laiva laskettiin vesille vuonna 1982 Leninin telakalla Gdańskissa. Dar Młodzieżyn kotisatama on Gdynia. Laiva on tyypiltään fregatti, ja siinä kolme mastoa. Dar Młodzieżyn piirustuksia käytettiin prototyyppinä viiden muun purjelaivan rakentamisessa. Näistä laivoista neljä purjehtii nykyisin Venäjän lipun alla: Mir, Druzhba, Pallada ja Nasheba. Yksi laivoista, Khersones, kuuluu Ukrainan laivastoon.

Turun kaupunki päättää Tall Ships Racen järjestämisen linjauksista tai mahdollisesta peruuttamisesta Suomen tämänhetkisten maahantulorajoitusten päättymisen jälkeen.

Koronaviruspandemian vuoksi Suomi rajoittaa maahantuloa tällä hetkellä lähes kaikista maailman maista. Rajoitukset ovat voimassa tiistaihin 25.5. saakka, minkä jälkeen valtioneuvosto vahvistaa uudet rajaliikennettä koskevat määräaikaiset rajoitukset kesäkuuksi.

Tall Ships Races on tarkoitus järjestää Turussa 5.-8.7.2021, mutta tapahtumaa koskevat ratkaisut tulee valmistella kesäkuulle kohdennettujen rajoitusten perusteella.

Turkuun on tapahtuman myötä tulossa vaihtomiehistönä satoja henkilöitä eri matkustusvälineillä useista maista. Turkuun ilmoittautuneissa aluksissa on yhteensä yli tuhat miehistön jäsentä.

Jos maahantulorajoitukset jatkuvat nykyisellä tasolla, tapahtumaa ei voida Turussa järjestää, koska Suomeen voisi tulla vain välttämättömästä ja perustellusta syystä, kuten opiskelun tai perhesyiden vuoksi.

– Tapahtuman toteutumisen suhteen oleellisin asia on ulkorajojen avaaminen ja tartuntatilanne maissa, joista Suomeen tullaan sekä alusten kyydissä että vaihtomiehistönä. Tilannekartan mukaan Viro, Liettua ja Puola ovat edelleen ns. punaisia maita, joiden matkustusrajoitukset ovat keskimääräistä tiukemmat. Miehistöä ja vaihtomiehistöä saapuu myös Ruotsista ja Venäjältä, jotka samoin ovat punaisia korona-kartalla, sanoo tapahtuman Port Committeen puheenjohtaja, Turun omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Alukset ovat saapumassa Turkuun Liettuan Klaipedasta. Turun jälkeen alukset käyvät Tallinnassa ja palaavat sieltä jälleen Suomeen ja Maarianhaminaan. Lopuksi alukset matkaavat Puolan Szczeciniin.

Turussa on selvitetty miehistöjen ja vaihtomiehistöjen laajaa koronatestausta, jonka kustannukset nousisivat yli 250 000 euron. Mikäli vaihtomiehistöjen tulisi siirtyä omaehtoiseen karanteeniin ennen negatiivisen koronatuloksen vahvistumista, Turun kaupungin ei ole mahdollista järjestää näin suurelle joukolle karanteenin edellyttämiä majoitustiloja. Muissa maissa käyttöön suunniteltuja pikatestejä ei ole toistaiseksi hyväksytty Suomen rajatarkastuksissa.

Yleisörajoitukset vaikuttavat myös päätökseen

Tilanteeseen vaikuttavat valtiovallan ja lainsäädännön lisäksi aluehallintoviraston ohjeistukset koronavirustilanteeseen liittyen. Lounais-Suomen AVI:n päättämät yleisötapahtumien kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 14.5. saakka.

Turun Tall Ships Races -tapahtuman yleisömäärä on perinteisesti ollut Suomen kesän suurin. Tapahtumassa on ollut kymmeniä tuhansia kävijöitä samanaikaisesti Aurajoen varrella ja kokonaiskävijämäärä on noussut yli 500 000 kävijän.

Mikäli purjelaivatapahtuma jouduttaisiin peruuttamaan, päätöksen tekee muodollisesti joko järjestäjäorganisaatio The Tall Ships Races International Ltd tai Turkua isäntäkaupunkina edustava kaupunginhallitus.

Tall Ships Races -tapahtuma sisältää erilaisia osakokonaisuuksia, joihin voimassa olevat rajoitukset vaikuttavat eri tavoin. Näitä ovat alusten ja miehistön saapuminen kilpailuosuudella Turkuun sekä näiden huolto- ja satamatoiminnot, miehistöjen vaihto, rannan yleisötapahtuma sekä yhteistyökumppanit ja kaupalliset kumppanit.

Kevään aikana Turun kaupunki on käynyt tiivistä keskustelua kilpailun muiden satamien kilpailun omistavan Sail Training Internationalin (STI) kanssa.  STI on kehitellyt erilaisia skenaarioita, joita voitaisiin ottaa käyttöön korona-tilanteen ja rajoitusten mukaan.

Tapahtuman valmistelut aikataulussa, mutta odottavat

Turun Tall Ships Racen eri toiminnot on pääosin jo suunniteltu ja valmiina, mutta odottavat vielä päätöstä järjestämistä tai peruuttamisesta.

Toimintoja ovat ovat turvallisuuteen, aluesuunnitteluun ja -rakentamiseen liittyvät palvelukilpailutukset, markkina- ja ruokamyynnin järjestäminen, ohjelmalavat, screenit ja yleisöohjelma, virallisten tuotteiden valmistus ja myynti, terassi- ja ravintolatoiminta, opastus ja saavutettavuus, siivous, WC- ja jätehuoltotoiminnot, katu- ja liikennesuunnittelu, markkinointi ja viestintä sekä tapahtuman koordinointi Linnanpuistossa järjestettävän TSR musiikkifestivaalin kanssa.

– Kaupungilla on lukuisia sitoumuksia, joista on vaikeaa perääntyä enää toukokuun lopun jälkeen, Virtanen sanoo. Rajoitusten ja koronatilanteen vuoksi tapahtuman suuria viestintätoimenpiteitä ja markkinointikampanjoita ei ole käynnistetty,  sillä Turku ei ole halunnut luoda mielikuvaa suurtapahtumasta ennen kuin voidaan varmistaa tapahtuman terveysturvallinen järjestäminen.

Turun tapahtumaan on ilmoittautunut 52 alusta. Tämä on noin puolet aiempien tapahtumien alusmäärästä. Suuria, yli 100 metrin pituisia purjealuksia on ilmoittautunut vain yksi, puolalainen Dar Mlodziezy. Pienempiä 45 – 65 metrin pituisia A-luokan aluksia on ilmoittautunut kuusi kappaletta. Aluksia on saapumassa 15 eri maasta.

Tapahtuma järjestetään Itämeren alueella noin joka neljäs vuosi. Vuoden 2021 isäntäkaupungit ovat Klaipeda, Turku, Tallinna, Maarianhamina ja puolalainen Szczecin.