:LUE ALUKSEN HISTORIA: Viking Line myy m/s Amorellan

Viking Line pääsi eilen 4. elokuuta 2022 Corsica Ferries SAS:n kanssa sopimukseen M/S Amorellan myynnistä. Suunnitelman mukaan kauppa saadaan päätökseen ja alus toimitetaan lokakuun 2022 aikana.

M/S Amorellan myynnistä Viking Gloryn toimittamisen jälkeen osana varustamon laivaston uudistamista on päätetty jo aikaisemmin, ja se vahvistaa edelleen yhtiön taloudellista asemaa ja maksuvalmiutta. Kokonaiskauppahinta on 19,1 miljoonaa euroa. Aluksen kirjanpitoarvo 30.kesäkuuta 2022 oli 3,2 miljoona euroa.

Tällä hetkellä tavoitteena on tarjota Amorellan vakituiselle henkilökunnalle töitä varustamon muilla aluksilla.

Toimitusjohtaja Jan Hanses kommentoi: ”Viking Linella vuodesta 1988 liikennöinyt Amorella kuuluu varustamon laivaston uskollisiin palvelijoihin. Alus on toiminut tukipilarina ylläpitämässä säännöllistä liikennettä varustamon ydinreitillä Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman välillä. Henkilökunnan panos ja sitoutuminen vuosien aikana ovat olleet ratkaisevia aluksen liikenteelle. Päätös ei merkitse, että luovumme Helsinki – Tukholma välisestä reitistä, vaan jatkamme liikennöintiä yhdellä aluksella talven aikana ja arvioimme strategisia vaihtoehtoja liikenteen jatkamiselle.”

M/S Amorella oli Viking Line -varustamon matkustaja-autolautta. Laiva on rakennettu vuonna 1988 Brodosplitin telakalla Splitissä, Jugoslaviassa, nykyisessä Kroatiassa. Laivan pituus on 169,4 metriä, leveys 27,6 metriä ja suurin syväys 6,35 metriä. Laivan koneet tuottavat 24 000 kilowatin tehon ja 20,5 solmun maksiminopeuden.

Amorella ottaa 2 480 matkustajaa, ja hyttipaikkoja on 1 946 hengelle. 4,7 metriä korkealle autokannelle mahtuu 450 henkilöautoa tai noin 50 rekkaa. Laivan jääluokitus on 1A Super.

Amorellan tilaaja oli Viking Line -konserniin kuuluva SF Line Ab, joka alkoi liikennöidä Turku–Maarianhamina–Tukholma-reitillä lokakuussa 1988. Laivan oli tarkoitus aloittaa reitillä jo keväällä 1988, mutta laiva valmistui puoli vuotta myöhässä, koska telakka kärsi muun muassa valuuttapulasta eikä saanut hankittua rakennusmateriaaleja. Laivan omistus rekisteröitiin vuonna 1995 Viking Line Ab:n nimiin.

Laiva oli liikennöinyt lähes koko historiansa ajan vakituisesti linjaa Turun ja Tukholman välillä lukuun ottamatta paria muutaman päivän–viikon mittaista vierailua Helsinki–Maarianhamina–Tukholma-reitillä, kunnes se väistyi vakituisesti Helsinki–Maarianhamina–Tukholma-reitille.

Tammikuussa 2017 Viking Line ilmoitti myyvänsä M/S Amorellan Kiinasta tilattavan joulukuussa 2021 valmistuneen aluksen, M/S Viking Gloryn tieltä. Elokuussa 2021 uutisoitiin Viking Linen laittaneen Amorellan myyntiin

Tammikuussa 2022 Viking Line ilmoitti asettavansa M/S Amorellan Helsinki–Maarianhamina–Tukholma-reitille M/S Gabriellan pariksi M/S Viking Gloryn aloittaessa liikennöinnin Turusta.

Amorella aloitti liikenteen Helsingistä Maarianhaminan kautta Tukholmaan 1. huhtikuuta 2022.

Onnettomuuksia

  • 1. helmikuuta 1993 laiva ajoi karille Vaxholmin vesillä, mutta selvisi omin avuin Tukholman satamaan, jossa laivan lasti ja matkustajat purettiin maihin. Laivan pohjaan tuli kolme reikää 90 metrin matkalle. Onnettomuushetkellä laivassa oli yli tuhat matkustajaa. Amorellan polttoainesäiliöt vahingoittuivat karilleajossa, ja niistä vuosi hiukan öljyä mereen. Laiva korjattiin Naantalin Luonnonmaan telakalla.
  • 19. toukokuuta 2005 kannella 5 ollut auto syttyi palamaan. Laivan oma palohenkilöstö sai tulipalon sammutettua.
  • 4. maaliskuuta 2010 Amorella törmäsi kevyesti Finnlinesin M/S Finnfellow’n kanssa vaikeiden jääolojen seurauksena Ahvenanmerellä lähellä Tjärvenin majakkaa.
  • Huhtikuussa 2011 laiva sai potkurivian, jonka takia se joutui telakalle muutamaksi päiväksi.
  • 7. toukokuuta 2013 Tukholmasta Turkuun saapumassa ollut Amorella törmäsi satamalaituriin, jonka seurauksena autokansi jouduttiin tyhjentämään tilapäislaiturissa. Henkilövahinkoja törmäyksessä ei sattunut.
  • 14. joulukuuta 2013 Turusta Ahvenanmaalle suunnannut Amorella kärsi sähkökatkosta. Katkon takia aluksen ohjauskyky heikkeni, ja se sai pohjakosketuksen Ahvenanmaan itäisessä saaristossa.
  • 20. syyskuuta 2020 Turku–Maarianhamina–Tukholma-väliä kulkenut Amorella sai pohjakosketuksen noin kello 12.50 Hjulgrundin kapeikossa Ahvenanmaan saaristossa. Kaikki matkustajat ja osa henkilökunnasta evakuoitiin. Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden mukaan Amorellan lähettämässä hätäviestissä sanottiin, että laivalla on vuotoja useissa osastoissa laivan alemmissa osissa. Aluksen vakaus kärsi vuodosta, joten se ajettiin niin matalalle rantaan uppoamisen estämiseksi, että se jäi pohjastaan tukevasti kiinni.Pohjakosketuksen sattuessa laivalla oli 207 matkustajaa ja 74 miehistön jäsentä. Kaikki matkustajat ja osa miehistöstä evakuoitiin noin klo 17 mennessä. Seuraavina päivinä aluksen pohjakosketuksessa saamia vaurioita tutkittiin ja alusta valmisteltiin siirtoa varten muun muassa siirtämällä sen painopistettä perään päin.  Amorella hinattiin Långnäsin satamaan sunnuntaina sattuneen onnettomuuden jälkeisenä keskiviikkona. Långnäsissä laivasta purettiin sen lasti eli viitisenkymmentä rekkaa ja nelisenkymmentä henkilöautoa. Torstaina 24. syyskuuta 2020 Amorella hinattiin Turun Korjaustelakalle Naantaliin. Viking Linen Gabriella korvasi Amorellan korjaustöiden ajan. Onnettomuustutkintakeskus aloitti onnettomuuden tutkinnan.