Meriliikenneyhteydet toimivat nykyisessä pandemiatilanteessa – laivaliikenteen liikennöintivelvoitteita ei toistaiseksi jatketa

Meriliikenteelle asetettavan julkisen palvelun velvoitteen tarkoituksena on ollut varmistaa Suomelle välttämättömät ja riittävät merikuljetusyhteydet koronapandemian aikana. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asettamat velvoitteet ovat olleet voimassa loppuvuodesta 2020 alkaen reiteillä Turku–Maarianhamina/Långnäs–Tukholma, Grisslehamn–Eckerö, Kapellskär–Maarianhamina, Helsinki–Tallinna sekä Vaasa–Uumaja. Liikennöintivelvoitteiden jatkamiselle ei ole tällä hetkellä perusteita.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi asettaa meriliikenteen tietylle reitille velvoitteen liikennöidä, jos kyseinen yhteys todetaan välttämättömäksi. Traficomin arvion mukaan meriliikenneyhteydet toimivat tällä hetkellä, eikä liikennöintivelvoitteen asettamisen jatkamiselle ole perusteita.

“Välitöntä tarvetta liikennöintivelvoitteeseen asettamiselle ei enää ole, sillä rokotuskattavuus on parantunut ja taudinkuva lieventynyt rokotusten ansiosta. Lisäksi matkustusrajoitukset EU:n sisä- ja ulkorajoilta on poistettu”, toteaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Saarimäki painottaa tiheän aikataulunmukaisten meriliikenneyhteyksien tärkeyttä Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta pandemian aikana ja korostaa erinomaisesti toiminutta poikkihallinnollista viranomaisyhteistyötä: “Valtioneuvoston asetuksen avulla voitiin varautua pandemian vaikutusten torjumiseen ennakolta, ettei tavaravirtojen liikkumiseen ja henkilöliikenteeseen tullut havaittavia ongelmia, ja Ahvenanmaan yhteydet turvattiin.

Traficom jatkaa yhteyksien toimivuuden seurantaa ainakin toukokuun loppuun asti ja käy vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa. Mikäli ilmenee tarvetta asettaa uudelleen julkinen palveluvelvoite jollekin yhteysvälille, tulee Traficom tiedottamaan ja ohjeistamaan toimijoita tästä erikseen.