Museoitu sota-alus matkaa Turusta Helsinkiin

Kuva: Jorma Kontio

Suomenlinnassa järjestetään 21-22.8 2021 yleisöviikonloppu, jossa 100 vuotta täyttävän Ehrensvärd Seuran kutsusta vierailee mm. Ruotsin laivaston Visby-luokan korvetti HMS Helsingborg ja miinalaiva Hämeenmaa Suomen laivastosta. Museoaluksia edustaa 106 vuotta sitten valmistunut Wilhelm Carpelan, joka on matkannut tapahtumaan Turun merikeskus Forum Marinumista. 

Ehrensvärd Seura on aikoinaan perustettu Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekemiseksi. Tähän historiaan kytkeytyy myös Suomen vanhin sota-alus, Forum Marinumin kunnostama ja Turkuun pysyvästi museoitu Wilhelm Carpelan. Sillä kuljetettiin mm. matkustajia Helsingin ja Viaporin välillä 1915 alkaen Venäjän vallan aikana. Suomen itsenäisyyden aikana alus oli edelleen myös Suomenlinnan liikenteessä.

Yhteysalus Wilhelm Carpelan valmistui S4 Kartesch -nimisenä vuonna 1915 Helsingissä Kone ja Silta Oy:n telakalta Venäjän rannikkotykistölle. Laivalla oli kolme sisaralusta, ne nimettiin Suomen itsenäistymisen jälkeen Suomenlinnaan liittyvien 1700-luvun meriupseerien mukaan, Axel von Fersen, Augustin Ehrensvärd, Fabian Wrede ja Wilhelm Carpelan. Alukset muodostivat ns. Ehrensvärd-luokan. Ennen toista maailmansotaa Wilhelm Carpelan toimi yhteysaluksena Rannikkotykistön käytössä.

Sodan jälkeen Wilhelm Carpelan palveli miinanraivaustehtävissä vuoteen 1947 saakka, ja se palasi myöhemmin jälleen yhteysalukseksi.  Alus myytiin yksityishenkilölle 1970-luvun lopulla, ja sen omistus on vaihtunut muutamaan kertaan. Wilhelm Carpelan on hyväksytty Museoviraston perinnealusrekisteriin vuonna 1995. Alus hinattiin keväällä 2013 Helsingistä Turkuun laajamittaisiin kunnostustöihin. Pitkäjänteisen työn tuloksena alus on kunnostettu ja varustettu raivauskauden asuunsa.

Yli satavuotiaalla museoaluksella on viimevuosina osallistuttu mm. Naantalissa järjestettyihin yleisötapahtumiin, mutta näin pitkää merimatkaa ei aluksella ole kunnostuksen jälkeen ajettu. Wilhelm Carpelan lähti Forum Marinumin museolaiturista torstaina 19.8. ja lähestyy Helsinkiä suunnitelmien mukaan.  Näin ollen alus palaa historiallisesti vanhalle liikennöintipaikalleen Suomenlinnaan, jonka Tykistölahdella sitä esitellään yleisölle lauantaina ja sunnuntaina klo 12-14 osana Ehrensvärd- seuran juhlaviikonloppua.

Seuraa Wilhelm Carpelanin tunnelmia Forum Marinumin somessa:

https://www.facebook.com/forummarinum/

https://www.instagram.com/forummarinum/