Rauman telakalla on todettu 82 uutta koronatartuntaa

Rauman kaupunki on tiedottanut viime viikonloppuna ja aiemmin tällä viikolla telakan alueella todetuista koronatartunnoista. Perjantaina 19.2. aamupäivään mennessä uusia positiivisia tuloksia on ilmennyt 82, joten telakalta on löydetty tähän mennessä yhteensä 188 tartuntaa noin 600 testatun henkilön joukosta.

Telakan alueella työskentelevien henkilöiden kattavaa testausta on jatkettu perjantaina 19.2. testaamalla noin 400 henkilöä. Näytteenoton jälkeen henkilöt poistuvat työpaikalta koteihinsa, ja heidät asetetaan omaehtoiseen karanteeniin, kunnes vastaus saadaan. Sairastuneet tullaan asettamaan eristykseen.

Tartunnanjäljityksessä altistuneeksi tunnistetut asetetaan viranomaisen määräämään 14 vuorokauden karanteeniin riippumatta testituloksesta. Tähän mennessä merkittävä määrä telakalla työskentelevistä henkilöitä on asetettu tai tullaan asettamaan karanteeniin. Jäljitystyötä jatketaan altistuneiden tunnistamiseksi yhteistyössä telakan toimijoiden kanssa.

-Osasta näytteistä testataan myös koronan muuntovirus. Mikäli muuntovirusta löytyy, ovat torjuntatoimenpiteet samat kuin tavallisissa koronavirustartunnoissa. Koronan muuntovirus tutkimusten tuloksia ei ole vielä saatu. Toistaiseksi sairastuneiden oirekuvat ovat olleet lieviä, mutta tilanteen mahdolliseen pahenemiseen on varauduttu sekä terveyskeskuksessa, että Satasairaalassa, kertoo SataDiagin Infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä

Rauman terveyspalvelut on tehnyt tartunnanjäljitystyötä yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin ja Rauman telakan toimijoiden kanssa. Lisäksi perjantaina 19.2. Aluehallintoviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajat ovat osallistuneet yhteistyöpalaveriin.

-Telakan alueen tilannetta arvioidaan seuraavaksi lauantaina 20.2., toteaa tutkimusprofessori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valmiuspäällikkö Hannu Kiviranta.

Telakan alueella ei tulevana viikonloppuna tehdä tuotannollista työtä. Toimitiloissa suoritetaan tulevan viikonlopun aikana tehostettu siivous ja aluetta vartioidaan.

Rauman terveyspalveluista tähdennetään, että mikäli karanteeniin määrätty sairastuu, hänen on mentävä testiin. Testauksen avulla ei kuitenkaan voida lyhentää karanteeniaikaa.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4-5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.