Roska-Roope kerää pintaroskaa Jyväsjärvellä ralliviikonlopun ajan

Roska-Roope Terhi Takkinen

Pidä Saaristo Siistinä ry:n pienin työalus Roska-Roope työskentelee viikonloppuna Jyväskylän Jyväsjärvellä keräten pintaroskaa vedestä.

Meneillään olevat MM-rallit tuo Jyväskylään tuhansia ihmisiä ja näin ollen myös katuroskan määrä lisääntyy. Kadulta pienimmät roskat päätyvät etenkin vesisateiden mukana hulevesikaivoihin ja sitä kautta vesistöihin.

Roska-Roope on aurinkosähköllä kulkeva erityisesti pintaroskan keruuseen valmistettu alumiinivene. Alus on katamaraanityyppinen, jonka keula on avoin. Aluksen kulkiessa vesistöissä, roskat ajautuvat aluksen keskellä olevaan roskienkeruuhäkkiin. Kuljettaja kerää häkistä roskat roskasäiliöihin jatkokuljetusta varten. Roskat kuljetetaan sovitusti jätelaitokselle yhteistyössä jäteyhtiöiden kanssa. Jyväskylässä roskat vastaanottaa Mustankorkean jätekeskus. Roska-Roope ei ota vastaan jätettä satamassa olevista huvialuksista.

Roska-Roope ajaa perjantaina 5.8. ja lauantaina 6.8. Jyväsjärvellä, mutta myös pysähtelee rantaraitin varrella. Alukseen voi tulla tutustumaan sen ollessa pysähdyksissä.