Ruotsin kilpailuvirasto hyväksyy yhteistyön Gotlandsbolagetin ja Viking Linen välillä

M/S Birka Stockholm

Ruotsin kilpailuvirasto hyväksyy yhteistyön Gotlandsbolagetin ja Viking Linen välillä

Viking Line ja Gotlandsbolaget ilmoittivat 9.8.2023  muodostavansa yhteisyrityksen, jonka tehtävänä on kehittää ja tarjota risteilyjä M/S Birka Stockholmilla Tukholmasta Maarianhaminaan ja Tukholmasta Maarianhaminan kautta Visbyhyn.

Edellä mainitun kaupan toteuttaminen ja uuden yhteisyrityksen perustaminen edellyttävät Ruotsin kilpailuviraston hyväksyntää. Ruotsin kilpailuviranomainen on tänään 23.8.2023 ilmoittanut päättävänsä jättää keskittymän ilman toimenpiteitä, mikä tarkoittaa, että kauppa etenee suunnitelmien mukaan.

Viking Line aloittaa yhteistyön Gotlandsbolagetin kanssa – yhteistä risteilyliikennettä

Viking Line ja Gotlandsbolaget muodostavat yhteisyrityksen, jonka tehtävänä on kehittää ja tarjota risteilyjä M/S Birka Stockholmilla Tukholmasta Maarianhaminaan ja Tukholmasta Maarianhaminan kautta Visbyhyn. Gotlandsbolaget osti maaliskuussa 2023 M/S Birka Stockholmin 38 miljoonan euron kauppahinnalla, ja nyt on sovittu, että 50 prosenttia aluksesta myydään Viking Linelle 19 miljoonalla eurolla.

Kaksi vahvaa varustamoa, joilla on juuret kahdessa merkittävässä saariyhteisössä – Gotlannissa ja Ahvenanmaalla – tulevat omalla osaamisellaan myötävaikuttamaan risteilyliikenteen aloittamiseen keväällä 2024 Tukholmasta Maarianhaminaan ja Visbyhyn sekä muihin kohteisiin. Viking Linen osuuden kauppahinta on 19 miljoonaa euroa, mikä rahoitetaan Viking Linen kassasta.

M/S Viking Cinderella, joka liikennöi tällä hetkellä risteilyjä Tukholmasta Maarianhaminaan, tullaan siirtämään Helsinki–Maarianhamina–Tukholma-reitille kevään 2024 aikana.

–         Olemme iloisia saadessamme tilaisuuden tehdä yhteistyötä suuresti kunnioittamamme Gotlandsbolagetin kaltaisen menestyneen varustamon kanssa. Uskomme, että yhteinen panostuksemme tähän liikenteeseen tulee edelleen vahvistamaan Tukholmasta tarjottavaa risteilytuotetta, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

–         Pyrimme laajentamaan Gotlandsbolagetin tarjontaa myös risteilymatkoihin Gotlannin liikenteen ja muun tarjontamme lisänä, ja mikä voisi olla tähän tarkoitukseen parempi kumppani kuin Viking Line, jolla on pitkä kokemus Itämeren risteilyistä. Näemme yhteistyön fantastisena mahdollisuutena, jossa hyödynnetään sekä meidän että Viking Linen kokemusta ja osaamista, sanoo Gotlandsbolagetin toimitusjohtaja Håkan Johansson.

Uusi yritys merkitsee suurta panostusta Itämeren risteilymatkoihin, ja suunnitelmat ovat käynnissä toiminnan käynnistämiseksi ja uuden houkuttelevan tuotteen tarjoamiseksi liikenteen käynnistyessä keväällä 2024. Yhteistyön alustava sopimuskausi on viisi vuotta mahdollisuudella jatkamiseen.

Edellä mainitun kaupan toteuttaminen ja uuden yhteisyrityksen perustaminen edellyttävät Ruotsin kilpailuviraston hyväksyntää. Uuden yhtiön kotipaikka on Tukholma, ja toimitusjohtajaksi tulee Susanne Kaarnimo-Knight.