PÄIVITYS KELLO 22:10: Ruotsissa matkustaja-alus STENA SCANDICA:lla tulipalo – Ajautui illalla karille

Kuva: Sjöfartsverket

Ruotsissa matkustaja-aluksella tulipalo – kyydissä 299 matkustajaa joista iltaan mennessä on saatu pelastettu 241 : “Olemme hälyttäneet kaikki käytettävissä olevat yksiköt”

Ruotsalaisen Stena varustamon Stena Scandica -aluksen autokannella on syttynyt tulipalo. Alus on Gotska Sandön saaren edustalla. Ruotsin merenkulkulaitoksen mukaan aluksella on 299 matkustajaa.

– Olemme hälyttäneet kaikki käytettävissä olevat yksiköt, luotsiveneet, helikopterit ja muut lähistöllä olevat alukset pelastamaan ihmisiä, sanoo Ruotsin merenkulkulaitoksen tiedottaja Lisa Mjörning.

Gotlantilainen Destination Gotland varustamon toimitusjohtaja Martin Risberg kertoo lähettävänsä Ruotsin merenkulkuviranomaisten toiveesta matkustaja-autolautta M/S Visbyn onnettomuuspaikalle avustamaan matkustajien evakuoimisessa.

”Lauttamme MS Visby oli matkalla Nynäshamnista Visbyyn, mutta on kääntynyt kohti Stena Scandicaa. En tiedä tällä hetkellä, kuinka lähellä se oli Stena Scandicaa. Valmistelemme muun muassa helikopterikannettamme”, hän sanoi.

Aftonbladetin mukaan pelastusoperaatioon osallistuvat Ruotsin meripelastuslaitos ja Ruotsin rannikkovartiosto.

Hälytys tulipalosta saatiin kello vähän yli puoli yksi. Ruotsin merenkulkulaitoksen mukaan palo saatiin hallintaan tunti hälytyksestä. Savua on, mutta ei avotulta, Mjörning toteaa. Tulipalon myötä alukselta katkesi sähköt jonka vuoksi laiva alkoi ajelehtimaan.

Stena Scandica liikennöi Ruotsin Nynäshamnin ja Latvian Ventspilsin välillä. Laivaan mahtuu 970 matkustajaa.

Merenkäynti onnettomuusalueella on tuulinen ja M/S Visbyn matkustajille on tarjottu oksennuspusseja.

Laivalle annettiin puoli yhdeksältä uusi ennuste on, että Fårössä on karilleajo kello yhdeksän.

Kaikkia matkustajia ei ole aikaa evakuoida ennen karilleajoa. Karilleajaminen saattaa aiheuttaa ympäristövaaran mahdollisten öljyvuotojen takia. Karille ajautuminen ei aiheuta alukselle uppoamisvaaraa.

Huono sää vaikeuttaa pelastustoimia

– He yrittivät ankkuroida laivaa, mutta koska se on ilman sähköä, se ei ollut mahdollista. Sää ei ole niin hyvä, se on melko tuulinen.

Ruotsin merenkulkulaitoksen tiedotteessa evakuointi toteutetaan viemällä ihmisiä läheisille laivoille.

“Evakuointi on alkanut, mutta kovan tuulen vuoksi evakuointimahdollisuudet ovat vain ilmateitse (helikopteri) muille aluksille. Meillä on alueella monia laivoja ja jatkamme tilanteen seuraamista”, tiedotteessa kerrotaan.

Useita muita aluksia hälytettiin tapahtumapaikalle aiemmin päivällä. Kun läheisille laivoille lähetettiin hätäkutsu, saapui rahtilaiva ja matkustaja-alus. Myös rannikkovartiosto lähetti kalustoa.

Missä kunnossa ihmiset kyydissä ovat? – Tiedämme, ettei henkilövahinkoja ole raportoitu, mutta on selvää, että kyseessä on stressaava tilanne.

Stena Linen lehdistötiedottaja Stefan Elfström kertoo, että vuoropuhelu matkustajien kanssa on jatkuvaa.

– Annamme jatkuvasti tietoa parhaamme mukaan. Jotkut saattavat olla huolissaan tästä ja joillakin on ongelmia. Heidän odotettiin saapuvan Latviaan tänä iltana, ja yritämme käsitellä matkustajillemme koituvaa haittaa parhaalla mahdollisella tavalla, hän sanoo.