s/s Bore tarjoaa virtuaalista risteilynostalgiaa

s/s Boren monivaiheinen historia on tutustuttavissa myös virtuaalinäyttelynä osoitteessa www.digimuseo.fi Kuva: Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi

Vuosien takaisiin laivamatkoihin liittyvä nostalgia on koottu virtuaalinäyttelyksi, joka jatkaa Forum Marinumin museolaivaston laajentumista Digimuseoon. Merikeskuksen laiturissa oleva historiallinen matkustaja-alus Bore avautuu yleisölle nyt myös Digimuseon verkkosivustolla. Virtuaalivierailulla pääsee tutustumaan koko laivaan – jopa sellaisiin kiintoisiin paikkoihin, jotka eivät tavallisesti ole avoinna vierailijoille.

Forum Marinum liittyi vuoden 2021 keväällä Digimuseo.fi -palveluun toteuttamalla virtuaalinäyttelyn Suomen Joutsenesta. Forum Marinum -säätiön toimitusjohtaja Tapio Maijala näkee palvelun antamien mahdollisuuksien sopivan erityisen hyvin merikeskuksen museolaivoille, jotka ovat tiloina erittäin moniulotteisia ja sisältävät paljon jännittäviä yksityiskohtia. Niiden saavutettavuus paranee huomattavasti.

Boren esittelevä uusi virtuaalinäyttely kertoo eri tilojen kautta aluksen monivaiheisen tarinan reittiliikenteessä kulkeneesta ruotsinlaivasta useilla merillä käyneeksi risteilyaluksesi, nykytoimintaakaan unohtamatta. Tuotantoprojektista vastannut apulaistutkija Heidi Vanhanen pitää tärkeänä, että kävijä voi havainnollisesti kokea menneiden vuosikymmenten matkustustunnelman. Näyttelyssä riittää nostalgiaa: runsaat kuva- ja filmiaineistot johdattelevat muistojakin herätellen vaikkapa takavuosien ruokailu- ja viihdekulttuurin pariin.

Nykyisin Oy S/S Borea Ab:n omistamalla, yli 60-vuotiaalla Borella on monta ylpeydenaihetta. Hiljattain jo toista kertaa vuoden hostelliksi Suomessa valittu kohde on myös kansainvälisesti harvinainen, sillä suuria vanhoja matkustaja-aluksia on pystytty vain harvoin säilyttämään museokäytössä. Museo- ja hostellitoiminnan lisäksi Bore palvelee Turun ammatti-instituutin (TAI) koulutustoimintaa ja on monialainen opiskeluympäristö. Virtuaalinäyttely mahdollistaa kaikille uuden tavan tuoda esiin toimintaansa viestinnässään

Avattava virtuaalinäyttely on tutustuttavissa kokonaisuudessaan maksutta. Halutessaan sinne voi ostaa ruudun välityksellä tarjottavan vuorovaikutteisen opastuksen. Palvelu on tarjolla sekä ryhmille että yksittäisille vierailijoille. Aluksi järjestetään kaksi ilmaista opastusta, tiistaina 8.3. ja 15.3. klo 16. Opastusten kesto on noin puoli tuntia, ja niihin ilmoittaudutaan Digimuseon verkkosivuilla digimuseo.fi.

Linkki avoimeen virtuaalinäyttelyyn sekä näyttelyn opastuspalveluihin:

https://digimuseo.fi/nayttelyt/bore/