Saimaan uudet huoltoalukset kastettiin ja nimettiin

Keskustan Kansanedustaja Hanna Kosonen kastoi M/S Roope-Saimaa II

Keskiviikkona juhlistettiin merkittävää etappia Pidä Saaristo Siistinä ry:n historiassa, kun kaksi uutta Saimaan toiminta-alueen huoltoalusta kastettiin Puumalassa. Alukset saivat nimikseen M/S Roope-Saimaa ja M/S Roope-Saimaa II. Kasteesta vastasivat alusten uudet kummit Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva ja kansanedustaja Hanna Kosonen.

Pidä Saaristo Siistinä ry on saanut kaksi upouutta huoltoalusta Saimaalle retkisatamien huoltoon. Ensimmäinen, raumalaisen Alpo Pro Boatsin rakentama M/S Roope II -alus valmistui viime kesänä, ja tänä kesänä saatiin vesille alueen pääalus, paraislaisen HL-Metal Oy:n valmistama M/S Roope-Saimaa.

Kastejuhlaa vietettiin Puumalassa, jossa sijaitsee myös M/S Roope-Saimaan kotisatama. M/S Roope-Saimaan kummi, Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva kertoo olevansa iloinen tehtävästään.

– Saaristokunta Puumalalle vesistöjen ja retkisatamien puhtaus on elintärkeä asia. Haluamme, että yhä useampi voi kokea matkailu-, retkeily- ja veneilyelämyksiä Saimaalla. Samalla tiedostamme, että tämä pitää tapahtua kestävästi, ja kiitos uusien alusten ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnan, on työvälineet nyt paremmassa kunnossa, Niina Kuuva kiittää.

Alushankinnat ovat merkittävä kuluerä yhdistykselle

PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski on erittäin tyytyväinen suurhankkeen valmistumisesta.

– Toimiva aluskalusto on työmme edellytys. Taloudellisesti alushankinnat ovat haastavia yhdistykselle, mutta nyt on maantieteellisesti laajimman toiminta-alueemme työvälineet kunnossa vuosikymmeniksi eteenpäin. Toivomme myös saavamme alueelta lisää jäseniä ja uusia yhteistyökumppaneita, sillä alushankinnat tekevät suuren loven budjettiimme, Aija Kaski painottaa.

Alusten hankintaan kerättiin rahoitusta muun muassa varainhankintakampanjalla. Uusimpaan alukseen saatiin 500 000 euroa valtion tukea. M/S Roope-Saimaa II:n kummi kansanedustaja Hanna Kosonen pitää valtion tukea tärkeänä.

– Me Saimaan asukkaat ja kasvavat matkailijajoukot pidämme puhdasta Saimaata itsestäänselvyytenä, mutta näinhän se ei ole. Pidä Saaristo Siistinä ry:n työ on yksi osa sitä, että Saimaa on luonnonkaunis jatkossakin. On tärkeää, että myös valtio osallistuu PSS ry:n ja alushankinnan tukemiseen, Hanna Kosonen korostaa.

PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo, että uudet alukset ovat suoriutuneet hyvin Saimaan virkistysalueyhdistyksen ja -säätiön sekä kuntien omistamien retkisatamisen huollossa.

– Kuten viime kausikin, on kesä ollut kiireinen. Viime kesänä valmistunut M/S Roope-Saimaa II oli alueen ainoaksi alukseksi hieman liian pieni, mutta nyt uusimman ja kapasiteetiltään reilusti isomman aluksen valmistuminen normalisoi tilanteen. Kotimaanmatkailun suosio jatkaa kasvuaan, ja Pidä Saaristo Siistinä ry tekee osansa kestävän vesistömatkailun edistämisessä, Eeva Taimisto sanoo.