Sigyn avautuu yleisölle teatterin keinoin

Museolaiva Sigynin massiivinen kunnostusurakka on valmistunut, ja laiva avataan yleisölle torstaina 1.7. kolmen vuoden tauon jälkeen. Tervan tuoksu ja viimeistä edelliselle vuosisadalle ulottuva historia luovat ainutlaatuiset puitteet ”teatterilliselle museo-opastukselle”. Historiaa ja fiktiota luovasti sekoittava esitys elävöittää Suomen vanhinta museolaivaa heinäkuun ajan.  

Teatterillisen opastuksen takana ovat kolmannen vuoden teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat (AMK) Ella Jokela ja Siiri Vilkko.   

Lähdimme tutustumaan Sigynin historiaan ja laivalla eri aikakausina vaikuttaneisiin henkilöihin. Ihastuimme erityisesti kapteeni Jönssonin runollisiin päiväkirjamerkintöihin sekä humoristisiin kertomuksiin. Hänestä ja hänen aikalaisistaan kokosimme hahmokavalkadin, jonka ympärille rakensimme kierroksen tarinan. Halusimme mahdollistaa elämyksellisen ja viihdyttävän vierailun laivalla, ja tarjota samalla faktatietoa 1900-luvun alun merimieselämästä. Vaikka kierros onkin erityisesti suunnattu lapsiperheille, viihtyvät aikuiskatsojatkin varmasti kanssamme, kuvailevat opastuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Jokela ja Vilkko

Turun Varvintorin edustalla sijaitseva Sigyn on yksi merikeskus Forum Marinumin käyntikohteista, ja osa sen kesäkausina avoinna olevaa museolaivastoa. Vuonna 2018 alkaneen ja osittain Ruissalon telakalla toteutetun kunnostuksen etenemistä on seurattu suurella mielenkiinnolla. Takilaansa myöten kunnostettu laiva on saanut takaisin korkean näyttävyytensä. Laivan sijainti osana urbaania ja elävää Aurajokivartta tavoittaa erilaisia kulttuurin kerroksia, joita heijastelee myös aluksen telakkaan hiljattain maalattu abstrakti muraali. Ulkoisen tarkastelun ohella nyt on aika keskittää huomiota laivalla vierailevien käyntikokemukseen, ja sitä syventää uudenlainen tämä opastuskonsepti.

-Sigyn on rakastettu museokohteemme, ja yleisö on kiihkeästi odottanut laivan avautumista. Halusimme tuoda tähän vastavalmistuneen kunnostuksen kesään aivan uudentyyppistä elämää laivalle, ja olen todella iloinen että olemme saaneet nuorten taitelijoiden näkemyksen jo yli 130 -vuotiaasta Sigynistä. kiittelee Forum Marinumin yleisötyöstä vastaava näyttelyamanuenssi Maija Karhu.  

Kierroksille osallistumisen kynnys halutaan pitää matalalla. Esitys sisältyy normaalin pääsylipun hintaan ja ne toistuvat usein. Heinäkuun ajan keskiviikosta sunnuntaihin järjestettävillä kierroksilla katsojat pääsevät myös itse osallistumaan ja tavoittelemaan tunnetta purjelaivalla työskentelystä. Teatterillisten opastusten lisäksi laivalla työskentelee kesäoppaina Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion merilinjan oppilaita, jotka johdattavat museolaivaan tutustumista.

Museolaiva Sigyn on avoinna Varvintorin edustalla 1.7 – 1.8. päivittäin klo 12-17  

Teatterillinen opastus ulkona laivan kannella ke-su klo 12 ja klo 16. Säävaraus. Esitys museolaivan pääsylipun hinnalla (7/4€) Lippuja myydään Forum Marinumin lipunmyyntipisteillä sekä Varvintorilla laivan edustalla. Yhdelle kierrokselle mahtuu max. 15 osallistujaa, sillä järjestelyissä huomioidaan koronaturvalliset etäisyydet.