:STENA SCANDICA: Meridraaman jälkeen laiva hinattiin Nynäshamniin

Palon runtelemassa Stena Scandica -lautassa vielä olleet matkustajat saatiin vihdoin hinattua Nynäshamnin satamaan tiistaiaamuna kello 11.00.

Ruotsin merenkulkulaitoksen mukaan Stena Scandica on ylittänyt Itämeren omalla voimalla yön aikana hinaajan, merivartioston ja Meripelastusyhdistyksen laivan seurassa.

Varhain aamulla arvioitu saapumisaika Nynäshamniin oli kello 10, mutta se muutettiin sitten yhdelletoista.

Maanantaina 29. elokuuta lounasaikaan syttyi tulipalo matkustaja-aluksen Stena Scandican autokannelle reitillä Nynäshamn-Ventspils (Latvia), joka oli tuolloin Gotlannin pohjoispuolella. Alus menetti tulipalon seurauksena tehonsa ja ajautui etelään, minkä jälkeen aloitettiin evakuointi Ruotsin merenkulkulaitoksen helikoptereilla. Laivassa oli 299 ihmistä, joista 241 oli matkustajia.

Ruotsin merenkulkulaitoksen meri- ja ilmapelastuskeskuksen (JRCC) pelastusjohtajat vastasivat kutsuun ja aloittivat välittömästi meripelastuspalvelut ja sekä pinta- että ilmapelastusresurssien hälytyksen. Pelastustyössä auttoivat Ruotsin merenkulkulaitos.

Myöhemmin illalla aloitettiin suurempi pelastustoiminta, jossa noin 30 ihmistä voitiin evakuoida. Työ kuitenkin keskeytettiin, kun lautan miehistö onnistui käynnistämään kaksi pääkonetta ja karilleajovaaran katsottiin olevan ohi.

Myöhemmin havaittiin, että palo oli saatu sammutettua ja illalla klo 21.00 lautta saattoi noin 270 muun matkustajan kanssa jatkaa matkaansa kohti Nynäshamnia.

Gotlantilaisen Destination Gotland varustamon toimitusjohtaja Martin Risberg kertoi iltapäivällä lähettävänsä Ruotsin merenkulkuviranomaisten toiveesta varustamon matkustaja-autolautta M/S Visbyn onnettomuuspaikalle avustamaan matkustajien evakuoimisessa.

”MS Visby oli matkalla Nynäshamnista Visbyyn, mutta on kääntynyt kohti Stena Scandicaa. En tiedä tällä hetkellä, kuinka lähellä se oli Stena Scandicaa. Valmistelemme muun muassa helikopterikanttamme”, hän sanoi.

Tulipalon jälkeen stena Scandicassa oli sähkökatkos ja se alkoi hitaasti ajautua etelään. Paikalle lähetettiin hinaaja Nynäshamnista, mutta sen ei tarvinnut aloittaa hinausta, sillä Stena Scandica onnistui käynnistämään moottorinsa ja suuntaamaan kohti Nynäshamnia.

Viranomaisten toiminta

Kun lautta saapuu mantereelle, on varustamon ja Stena Linen vastuulla matkustajien vastaanottaminen. Viranomaiset tutkivat sitten, mitä aluksella tapahtui. – Onnettomuuskomissio ja Ruotsin liikennevirasto tulevat alukselle ja selvittelevät, mitä on tapahtunut, ja katsovat, onko alus merikelpoinen jatkamaan liikenteessä.

Nykyaikana on harvinaista saada hätäkutsuja matkustajalautan tulipalosta, koska laki ja säädökset edellyttävät kaikilla laivoilla olevan oma miehistö, joka on koulutettu savusukellukseen ja tulipalojen sammuttamiseen.

Stena Line varustamo vahvistaa, että matkustajista ja miehistöstä huolehditaan, kun he saapuvat maahan ja majoitetaan hotelliin, jossa he voivat levätä dramaattisen päivän jälkeen. Myös kriisitukea on saatavilla.