:SUOMEN JOUTSEN: 120-vuotias Suomen Joutsen juhlii tasavuosiaan yleisöohjelmalla

Kuva: Jorma Kontio

Merikeskus Forum Marinumin suurin museolaiva ja yksi Turun kaupungin tunnetummista nähtävyyksistä on alun perin ranskalainen rahtilaiva 1900-luvun alusta.

Viime vuosisadan alussa Ranska tarvitsi kipeästi rahtilaivoja harjoittamaan vientiä Euroopasta Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Australiaan. Samaan tyyppiluokkaan rakennettiin monta alusta, jotka kaikki nimettiin ranskalaisten suurmiesten mukaan, Kaarle Suuresta alkaen.  Yksi aluksista nimettiin Laënneciksi, bretagnelaisen lääkärin ja stetoskoopin keksijän René Laënnecin mukaan. Sama alus on vuodesta 1930 alkaen tunnettu nimellä Suomen Joutsen, ja elokuussa 2022  aluksen vesillelaskusta tulee kuluneeksi 120 vuotta.

Suomen Joutsen ja muu Forum Marinumin museolaivasto on avannut kesäkautensa Aurajoen alajuoksulla. Lippulaivan juhlavuoden aikana tuodaan esille erityisesti Suomen Joutsenen ranskalainen alkuperä. Perinteisen museovierailun lisäksi tuohon historiaan johdattelee monipuolinen yleisöohjelma, joka sisältää mm. laadukasta ruokaa, juomaa ja musiikkia.

Tiistaina 7.6. Suomen Joutsenen vaiheikkaasta historiasta esitelmöi laivan erityisasiantuntija Visa Auvinen. Yleisötilaisuus järjestetään klo 16.30 alkaen Suomen Joutsenen välikannella, ja se sisältyy museolaivan pääsylipun hintaan. Juhannusviikolla Forum Marinum ja Suomen Purjelaivasäätiö järjestävät yhteistä yleisöohjelmaa, johon sisältyy Suomen Joutsen opastuskierros ja purjehdus s/y Helenalla.

Heinäkuussa merikeskuksen ravintolapalveluista vastaava Voiveljet Oy järjestää unohtumattoman illalliskattauksen Suomen Joutsenen ulkokannella, johon kuuluu myös opastus laivan historiaan. Pöytä on katettuna 21.-22.7. klo 18-21.30. Paikkoja on erittäin rajoitetusti, ja niiden varaukset ja tiedustelut osoitteeseen info@goran.fi

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna merikeskukseen rantautuu uusi kaupunkifestivaali, kun Turku Sea Jazz tuo huippumuusikoita Forum Marinumille. Tapahtuman avaa Suomen Joutsenelta soitettava ilmaiskonsertti perjantaina 29.7. klo 16.

Suomen Joutseneen voi tutustua myös verkossa Digimuseon välityksellä. Laivan merkkivuosi huomioidaan lisäksi kesäkuussa julkaistavalla postimerkillä.

Suomen Joutsen on päivittäin avoinna yleisölle 21.8.2022 asti klo 10-18.