Suomen Joutsenen historiallinen vesillelaskupäivä 7.8.

Kuva: Jorma Kontio

Museolaivan ylläpito vaatii jatkuvaa työtä. Tämä näkökulma painottuu sunnuntaina 7.8. Forum Marinumissa, kun yleisöä kutsutaan mukaan laivamestarin oppiin. Työpajan lisäksi Suomen Joutsenella kuullaan esitelmä laivan vaikuttavasta historiasta.

Vuonna 1897 alkaneen nousukauden jälkeen Ranskassa rakennettiin kaikkiaan 212 valtameripurjealusta vain viiden vuoden aikana. Vuonna 1902 valmistunut Laennec (myöh. Suomen Joutsen) oli osa suurempaa valtamerialusten sarjaa. 2000 –luvun alusta fregatti Suomen Joutsen ja kolmimastoparkki Belem ovat olleet ranskalaisen valtameripurjealusten sukupolven ainoat säilyneet edustajat.

Suomen Joutsenen vesillelaskusta on kulunut elokuussa 2022 kunnioitettavat 120 vuotta. Ranskalaiset rakensivat aluksen alkuaan purjehtivaksi rahtilaivaksi, saksalaiset tekivät siitä purjehtivan rahtikoululaivan ja suomalaiset varustivat sen Suomen laivaston koululaivaksi. Merimieskouluvaiheen jälkeen Joutsen päätyi museolaivaksi vuonna 1991, ja viimeiset kaksikymmentä vuotta se on kuulut merikeskus Forum Marinumin näyttelykokonaisuuteen.

Sunnuntaina 7.8. klo 14 Suomen Joutsenen historiaan perehtynyt Visa Auvinen kertoo yleisöesitelmässään laivan elinkaaresta ja siihen liittyvistä tapahtumista. Suomen Joutsenen välikannella järjestettävän esitelmän jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kiertää laivaa Forum Marinumin tutkija Mikko Merosen opastuksella.

Tapahtumapäivänä yleisölle tarjotaan myös tilaisuus kokeilla museolaivalla työskentelyä. Jos et epäröi tarttua köysistöön eikä pieni kiipeilykään pelota, pestaudu (puoleksi) päiväksi Joutsenelle! Tule mukaan toiminnalliseen päivään klo 11-14 Suomen Joutsenen laivamestarin ohjauksessa. Ohjelmassa mm. ajopurjeen nosto laivan keulassa, ja apukäsiä tarvitaan myös juhlaliputuksen ylös saattamiseksi. Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta, ja kaikille löytyy ikätasoon ja osaamiseen suhteutettua tekemistä. Samalla pääset osaksi historian jatkumoa, ja vain työn kautta ainutlaatuinen laiva säilyy tulevaisuudessakin.