Suuret purjelaivat eivät saavu Turkuun tänä kesänä

Suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa ei järjestetä Turussa tänä kesänä. Tapahtuman omistaja Sail Training International (STI) on sopinut tiistaina 25.5. mukana olevien satamien kesken, että Suomen tämänhetkisten matkustusrajoitusten takia purjealusten saapuminen Turkuun miehistövaihtoineen ja tilaisuuksineen ei ole mahdollista.

Turku on ilmoittanut haluavansa järjestää tapahtuman, kun se on seuraavan kerran Itämerellä mahdollista vuonna 2024.

Turun kaupunki ilmoitti Suomen rajoitus- ja koronatilanteesta alkuviikolla STI:lle harkittavaksi heidän ratkaisuaan varten. Turun antaman tilannekuvan pääperusteluina ovat valtakunnalliset maahantulo- ja kokoontumisrajoitukset sekä huoli suomalaisten turvallisuudesta.  Tapahtuma oli tarkoitus järjestää Turussa Aurajokivarressa 5.-8.7.2021.

Turun kaupunki on lähettänyt STI:lle kaupungin tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemen lausunnon, jonka mukaan tapahtuman järjestäminen on nykyisessä globaalissa koronavirustilanteessa liian suuri uhka Turun väestölle. Lausunnossa kuvataan selkeästi kaikki syyt, jotka estävät tapahtuman järjestämisen Turussa heinäkuussa 2021.

– Mikäli Suomeen ja Turkuun tulisi Tall Ships Races 2021 tapahtumassa noin tuhat ulkomaan kansalaista lyhyellä aikataululla, asettaisi se erityisiä haasteita ja uhkia alueen terveysturvallisuudelle. Maahantulijat tulisivat tapahtumaan laajalti eri puolilta maailmaa ja valtaosa heistä olisi nuoria aikuisia, joita ei ole kattavasti vielä rokotettu, toteaa Peltoniemi lausunnossaan.

Suurimpana huolena onkin miehistöjen ja vaihtomiehistöjen mukana mahdollisesti matkustava koronavirus. Kesän 2021 Tall Ships Racesin kaikki isäntäsatamat sijaitsevat maissa, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on huomattavasti Suomen ilmaantuvuutta suurempaa. Rajavalvontaan ja itse tapahtumaan liittyvien määräysten ja rajoitusten vuoksi terveysturvallisuutta maahantulijoiden osalta ei pystytä turvaamaan näin suuressa tapahtumassa.

Turun näkemykseen vaikuttavat myös voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä (25.5.2021) yleisötilaisuuksissa voimassa enintään 10 henkilön kokoontumisrajoitus sekä sisä- että ulkotiloissa.

Aiempina vuosina Tall Ships Races on kerännyt päivittäin yli 100 000 vierailijaa jokirantaan. Tällaisen yleisötapahtuman toteuttaminen terveysturvallisesti ei ole mahdollista, vaikka yleisötilaisuusrajoitukset hieman kevenisivätkin heinäkuussa.  Toteutuessaan tämän mittaluokan tapahtuma voisi vaarantaa Turun, Turun lähialueen ja jopa koko Suomen asukkaiden terveyden rokotuskattavuuden ollessa vielä riittämätön.

– Suurtapahtuman peruuntuminen on toki valitettavaa, mutta kaupungin ensisijainen vastuu on huolehtia asukkaidensa turvallisuudesta. Uskomme silti vahvasti suurten purjelaivojen palaavan jälleen Aurajoen rannoille, kun pandemia on selätetty ja tilaisuus voidaan järjestää täydessä laajuudessaan, toteaa tapahtuman järjestämisestä vastanneen Port Committeen puheenjohtajana toimiva omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Valtioneuvosto päätti 20.5.21, että maahantulon rajoituksia jatketaan 15.6.2021 asti, koska koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia on Suomessa jatkettu.

Turun kaupunginhallituksen kokoukseen tuodaan 31.5. linjausesitys Tall Ships Races -yleisötapahtuman peruuttamiseen liittyen. TSR-tapahtuman peruuntuessa myös Linnapuistoon 5. -6.7. suunniteltu Tall Ships Races Music Festival peruuntuu. Lisäksi kaupunginhallitukselle tuodaan esitys kiinnostuksen osoittamisesta vuoden 2024 kilpailun isännyyttä koskien.

Turku ei jää kokonaan ilman merellisiä tapahtumia tänä vuonna, sillä heinäkuun lopulla järjestetään kaksi purjehdustapahtumaa. Aurajokivarressa ja Airistolla nähdään yhteistyössä Turun Pursiseuran (Åbo Segelsällskap) kanssa järjestettävä Swan European Regatta 21.–25.7. Airisto Segelsällskapin järjestämä Airisto Classic Regatta kokoaa purjeveneet Ruissalon Telakalle 29.–31.7.