Tallink Grupp myy Isabellen kyproslaiselle Notamare Shipping Company Limitedille

Tallink Gruppin tytäryhtiöt AS Tallink Latvija sekä Hansalink Ltd allekirjoittivat huhtikuussa 2023 monivuotisen sopimuksen Isabelle-laivan vuokraamisesta kanadalaiselle Bridgemans Floatel Limited Partnershipille. Vuokrasopimukseen sisältyi myös ostomahdollisuus. Tänään on suoritettu kauppa, jonka puitteissa Bridgemans Services Group LP on käyttänyt ostomahdollisuuden ja tämän myötä konsernin kyproslainen tytäryhtiö Notamare Shipping Company Limited on ostanut aluksen Tallink Gruppilta.

Latvian lipun alla oleva Isabelle liikennöi ennen koronapandemiaa Tukholma-Riika-reitillä. Laiva on ollut vuokrattuna Bridgemans Floatel Limited Partnershipille 1.7.2023 lähtien, ja se lähti Tallinnasta Kanadaan joulukuussa 2023 laajojen aluksella tehtyjen uudistustöiden päätteeksi.

Laiva saapui Kanadaan tammikuun 2024 alussa ja liittyi osaksi Bridgemansin ympäri maailmaa operoimia kelluvia hotelleja, jotka palvelevat suuria teollisuus- ja resurssiprojekteja. Nämä kelluvat hotellit ovat suurelta osin itsenäisesti toimivia ja täysin varusteltuja tarjoamaan turvallista ja mukavaa pitkäaikaismajoitusta.

”Isabelle palveli laivastossamme lähes 11 vuotta. Tallink Grupp on tehnyt yhteistyötä Bridgemansin kanssa yli vuosikymmenen ajan ja olemmekin iloisia, että 35-vuotias Isabelle voi jatkaa palvelustaan heidän luotettavissa käsissään. Jo aiemmin laiva tarjosi Tallinnassa turvallista majoitusta ukrainalaisille pakolaisille, ja jatkaa nyt samanlaista palvelua, vaikkakin tällä kertaa suurten teollisuus- ja resurssiprojektien työntekijöille”, kommentoi Tallink Gruppin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

Kaupalla tulee olemaan positiivinen vaikutus Tallink Gruppin vuoden 2024 tulokseen.

LAIVAHISTORIAA;

06.03.1986: SF-Line Ab tilasi aluksen ( Brodogradevna Industrija, Split (#357) 15.09.1987 Kölinlasku. 13.08.1988 Laskettiin vesille. 06.05.1989 Sai kasteessa nimen Isabella. 15.06.1989 Luovutettiin SF-Line Ab:lle. 20.06.1989 Lähti telakalta Splitistä kohti Porin Mäntyluotoa. 03.07.1989 Saapui Mäntyluotoon, jossa alusta esiteltiin kutsuvieraille. 04.07.1989 Asetettiin Viking Linen liikenteeseen Naantali – Tukholma -reitille.

Laiva liikennöi vuodesta 1989 tammikuuhun 2013 nimellä M/S Isabella Turku–Maarianhamina/Långnäs–Tukholma-reitillä M/S Amorellan parina lähtien Turusta iltaisin ja Tukholmasta aamuisin. Alus on liikennöinyt myös reiteillä Naantali–Tukholma, Helsinki–Tukholma ja Helsinki–Muuga/Tallinna. Aluksen päällikköinä toimivat vuonna 2007 Magnus Thörnroos, Nils Jansson ja Stefan Karell.

Isabella ajoi karille Ahvenanmaalla Staholmin luona Långnäsin eteläpuolella 20. joulukuuta 2001 matkalla Turusta Tukholmaan. Karilleajon aiheutti osaltaan vaikea sää ja se, että onnettomuuden sattuessa yksi aluksen perämiehistä suoritti koeluotsausta linjaluotsin lupakirjaa varten; luotsauskokeen vuoksi osa navigointijärjestelmän antamasta tiedosta oli poistettu käytöstä. Alus sai karilleajossa huomattavia vaurioita ja oli poissa liikenteestä lähes kaksi kuukautta.

Isabellalla kuvattiin vuosina 1991–1995 Jukka-Pekka Palon juontamaa televisio-ohjelmaa Megavisa.

Isabella osallistui vuonna 1994 uponneen M/S Estonian pelastusoperaatioon. Muista aluksista poiketen Isabella ei kuullut Estonian hätäkutsua. Myöhemmin M/S Silja Symphony ilmoitti kääntyvänsä kohti Estoniaa, jolloin myös Isabella sai tiedon Estonian onnettomuudesta. Saavuttuaan onnettomuuspaikalle Isabella laukaisi pelastusliukumäen ja laski pelastuslauttoja mereen. Isabella pelasti merestä 17 ihmistä. Iltapäivällä alus sai luvan jatkaa Helsinkiin, jonne se saapui muutamaa minuuttia Silja Symphonyn jälkeen.

Isabella korvattiin Viking Linen uudella aluksella M/S Viking Gracella. Isabella korvasi telakalla olevaa M/S Amorellaa 13. helmikuuta 2013 asti. Alusta suunniteltiin siirrettäväksi kesäksi 2013 Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen M/S Viking XPRS:n pariksi vastaamaan reitillä kasvaneeseen risteilykysyntään ja kapasiteettipulaan[, mutta huhtikuussa 2013 Viking Line kertoi myyneensä laivan Tallinkin tytäryhtiölle Hansalink Limitedille. Aluksen luovutus tapahtui 22. huhtikuuta 2013.

Isabelle aloitti toukokuussa 2013 liikennöinnin Tukholman ja Riian välillä korvaten M/S Silja Festivalin. Alus säilytti aluksi Viking Linen ajoilta peräisin olevan punaisen värinsä, kunnes vuonna 2017 alus maalattiin uudelleen Tallinkin tyylin mukaisesti valkoiseksi.

Isabellen liikennöinti keskeytettiin kokonaan maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian alkamisen takia. Isabelle seisoi Tallinnan satamassa ja Paljassaaren satamassa.

Isabellen linjaparina ennen koronaviruspandemiaa liikennöi M/S Romantika, mutta alkuvuodesta 2022 Tallink ilmoitti, että Romantika vuokrataan kolmeksi vuodeksi Hollantiin.

Isabellen liikennöinnin oli tarkoitus jatkua 6. huhtikuuta 2022 alkaen Riika–Tukholma-linjalla, mutta Tallink ilmoitti 24. maaliskuuta 2022, että liikennöinnin aloitusta siirrettiin kesäkuuhun alhaisen varaustilanteen ja polttoaineen hinnan nousun takia.

Viron valtio vuokrasi M/S Isabellen huhtikuussa 2022 toistaiseksi voidakseen majoittaa Ukrainan sotaa paenneita ihmisiä. Alus ankkuroitiin Tallinnan satamaan ja siihen majoitettiin 1 800 ukrainalaista pakolaista.

Vuonna 2023 Tallink allekirjoitti monivuotisen vuokrasopimuksen M/S Isabellen vuokraamisesta heinäkuussa kanadalaiselle Bridgemans Floatel LP/Bridgemans Services Group LP:lle. Sopimukseen sisältyy myös ostomahdollisuus.