Tykkisluuppi Diana osallistuu Ruotsin laivaston 500-vuotisjuhlaan 3.-6.6.2022

Kuva: Ehrensvärd-seura ry

Suomalainen tykkisluuppi Diana osallistuu Ruotsin laivaston 500-vuotisjuhlaan Tukholmassa 3.-6.6.2022. Matkan rahoittamiseksi Ehrensvärd-Seura ry julkaisee kaksi tutkimusjulkaisua, jotka sisältävät ainutlaatuista aineistoa linnoitusrakennusluutnantti Adolf Erik Geeten ja taiteilija Elias Martinin piirustusvihoista.

Kuningas Kustaa Vaasa perusti Ruotsin laivaston vuokraamalla kesäkuussa 1522 sota-aluksia Lyypekiltä. Niitä tarvittiin Tanskaa vastaan käydyssä taistelussa, josta Ruotsi oli irtautumassa. Ruotsin laivasto oli vuoteen 1809 saakka myös Suomen laivasto. 500-vuotisjuhla on yhteinen juhlamme.

Suomen merkitys Ruotsin laivastolle oli erityisen suuri 1700-luvun jälkipuoliskolla. Viaporin (Suomenlinna vuodesta 1918) linnoituksessa työskennellyt laivasuunnittelijaa Fredrik Henrik af Chapman suunnitteli neljä laivatyyppiä Ruotsin saaristolaivastolle. Ne olivat ketteriä ja kykenivät liikkumaan saaristossa ja tukemaan armeijan toimintaa. Laivatyypeille annettiin suomenkieliset nimet Hämeenmaa, Uusimaa, Turunmaa ja Pohjanmaa. Nimet ovat edelleen käytössä Suomen laivastossa.

Fredrik Henrik af Chapmanin piirustusten mukaan Suomenlinnassa rakennettu lähes 20-metrinen tykkisluuppi Diana kastettiin kesäkuussa 2014. Sen jälkeen se on tehnyt yleisöpurjehduksia Suomenlinnan vesillä. Laivaa operoi Helsingin Purjelaivakonttori.

Lisätietoa Dianasta: https://purjelaiva.fi/laivat1/tykkisluuppi-diana