Uuden merivartioasemarakennuksen peruskivi muurattiin Oulun Virpiniemessä

Kuva:  Sweco Finland Oy

Tänään Virpiniemen merivartioasemalla juhlittiin merkittävää hetkeä, kun uuden asemarakennuksen peruskivi muurattiin. Uudet tilat valmistuvat aikataulun mukaan joulukuussa 2024, ja ne tukevat Virpiniemen merivartioaseman tämän päivän ja tulevaisuuden toimintaedellytyksiä.

Uuden asemarakennuksen peruskivi muurattiin tänään keskiviikkona 17.4.2023 rakennustyömaalla Virpiniemessä. Peruskiven muurasivat tilaisuudessa Rajavartiolaitoksen, Senaatti-kiinteistöjen, Oulun kaupungin, pääsuunnittelijan ja päätoteuttajan edustajat.

Perinteiden mukaisesti peruskiveen muurattiin metallilieriössä rakennuksen peruskirjan lisäksi tänään käytössä olevat metallirahat, päivän lehti ja kohteen hankesuunnitelma sekä muita ajankohtaisia ja rakennuksen käyttäjistä kertovia esineitä. Lieriön valaminen noudattaa rakentamisen perinnettä, jossa seuraaville sukupolville jätetään tietoa tämän hetken yhteiskunnasta.

”Peruskiven muuraus on merkittävä hetki Virpiniemen merivartioaseman rakennushankkeessa. Vaikka keskitalven ankara pakkasjakso toi haasteita, uuden asemarakennuksen rakentaminen etenee suunnitellusti. Seinä- ja kattoelementit on jo asennettu paikoilleen, ja maanvaraisen lattian rakentaminen sekä vesikattotyöt ovat täydessä vauhdissa”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Pasi Petäjäjärvi.

Uudisrakennuksen rakentaminen käynnistyi elokuussa 2023 alueen infran rakentamisella ja vanhan asemarakennuksen purkamisella, ja varsinainen rakentaminen poistetun asemarakennuksen paikalle alkoi marraskuussa. Uusi asemarakennus valmistuu aikataulun mukaan joulukuussa 2024, ja Länsi-Suomen merivartiosto ottaa tilat käyttöön vuoden 2025 alkupuolella. Virpiniemen merivartioaseman toiminta on jatkunut rakennushankkeen ajan samalle tontille rakennetuissa väistötiloissa.

Puurakenteinen, pinta-alaltaan noin 670 m² uudisrakennus on suunniteltu Rajavartiolaitoksen merivartioasemakonseptin mukaisesti. Rakennus on suunniteltu kestämään rannikon vaativat sääolosuhteet ja jatkuvan ympärivuorokautisen käytön. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja hiilijalanjälkeen. Uudistuksen myötä aseman toiminta turvataan pitkälle tulevaisuuteen, ja tavoitteena on toteuttaa toimintaa tukevat, turvalliset ja terveelliset toimitilat. Merivartioasema on Perämeren merellisen turvallisuuden näkökulmasta keskeisen tärkeä.

Asemarakennuksen rakennuttajana toimii Senaatti-kiinteistöt, päätoteutuksesta vastaa rakennusliike Rakennus-Koskela Oy ja arkkitehtisuunnittelusta Sweco Finland Oy. Rakentamisen kustannusarvio on 3,4 miljoonaa euroa (alv 0 %).

Hanke osana laajempaa uudistusta

Asemarakennushankkeen ohella merivartioaseman alueella parannetaan satama-alueen rakenteita. Satama-alueelle rakennetaan uusi ponttonilaituri, uusi vene- ja öljyntorjuntakaluston vesillelaskuluiska ja polttoainelaituri uusitaan. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa viimeistään alkukesästä, jos tarvittavat päätökset saadaan aikaan.

Virpiniemen satama-alueen uusiminen on osa laajempaa uudistusta, jossa Senaatti-kiinteistöt ja Rajavartiolaitos uudistavat merivartioyksiköiden tukeutumista (METUK) vuosien 2020–2026 aikana. Lisätietoja hankkeesta ja sen edistymisestä voi seurata Senaatti-kiinteistöjen verkkosivuilta osoitteesta: https://www.senaatti.fi/hankkeet/metuk/