Uusi päällikkö kipparoi M/S Roope-Saimaata – Saimaan retkisatamien huoltokausi on käynnistynyt

MS Roope-Saimaan päällikkö Pasi Vahtola

Saimaalla iloitaan viime kesänä hankitusta uudesta Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus M/S Roope-Saimaasta. Retkisatamien huoltokauden aloittaa aluksen uusi päällikkö Pasi Vahtola, ja kansihenkilönä/kuljettajana jatkaa viime kesästä tuttu Timo Vorne. Huoltokausi on nyt aloitettu, ja retkisatamien palvelut kaikille veneilijöille ja retkeilijöille otetaan käyttöön sitä mukaa kun kohteissa käydään.

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) tekee saarissa monipuolisia huoltotöitä. Tänä kesänä päästään suunnittelemaan ja toteuttamaan kokonainen uuden aluksen huoltokausi. Kevään ensimmäisellä huoltokäynnillä tyhjennetään kaikissa retkisatamissa huussit, tarkistetaan polttopuutilanne ja mahdolliset talven aikana tulleet vauriot, kuten tuulenkaadot ja jäiden aiheuttamat laituririkot.

– Odotamme vilkasta kesää. On mielenkiintoista nähdä, miten korona-aika on lisännyt kotimaan matkailua ja miten luontomatkailun suosio jatkuu. Retkisatamien huoltotoimien lisääntyminen kasvattaa huoltokulujamme. PSS ry:n jäsenyyden lisäksi toimintaamme voi tukea ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n Järvi-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Vuoksen vesistöalueella sijaitseva Saimaan toiminta-alue on PSS ry:n toiminta-alueista laajin. Alueeseen kuuluvat Saimaan lisäksi muun muassa Pielinen ja Kallavesi. Puumalassa kotisatamaa pitävä M/S Roope-Saimaa liikennöi pääasiassa Puumalan ja Lappeenrannan välillä, mutta se käy pari kertaa kesässä myös Savonlinnassa puunhuoltokierroksella. Huoltoviikolle alus lähtee maanantaisin ja palaa kotirantaan loppuviikosta. Alushenkilöstö asuu työviikon aluksella.

Savonlinnan pohjoispuolen reilussa viidessäkymmenessä retkisatamassa huoltotyöt tehdään PSS ry:n yhteistyökumppaneiden ja yksittäisten huoltohenkilöiden toimesta. Yhteistyökumppaneita ovat Pielisen, Kuopion ja Sisä-Savon Järvipelastusyhdistykset.

Muistatko hyvät retkisatamakäytänteet?

Retkisatamat ovat Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön, Saimaan Virkistysalueyhdistyksen, kuntien ja kaupunkien omistamia tai hallinnoimia, ja Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on huoltosopimukset niiden huoltoon.

– Huoltosopimus kattaa osan huoltokuluista. Valtaosa toiminnasta rahoitetaan jäsenmaksuilla. Siksi toivommekin kaikkien retkisatamapalvelujen käyttäjien olevan PSS ry:n jäseniä, Eeva Taimisto kertoo.

Retkisatamia ja niiden palveluita voivat kaikki vesilläliikkujat käyttää maksutta. Virkistysalueyhdistyksen ja -säätiön saunoissa on pieni saunamaksu ja osassa laitureita laiturimaksu.

Yleisiä retkisatamakäytänteitä ovat:

  • Retkisatamissa saa oleskella yhtäjaksoisesti enintään 1–3 vrk. Laituripaikkoja ei saa varata ennakkoon.
  • Laiturissa tulee tehdä tilaa kaikille tulijoille.
  • Ei häiritä muita eikä luontoa, ja muistetaan muun muassa antaa linnuille pesintärauha.
  • Käytetään polttopuuta säästeliäästi; polttopuita ei saa käyttää veneen saunan, saunalautan eikä telttasaunan lämmittämiseen.

– Toivon retkisatamien käyttäjiltä omatoimista otetta, että jokainen jättäisi paikan siistinä seuraaville tulijoille. Huussit täyttyvät syksyä kohti mennessä ja esimerkiksi huussin ”tornin” voi kaataa huussin takaa löytyvällä kepillä, Eeva Taimisto ohjeistaa.

PSS ry:n kelluvat käymäläjätteiden imutyhjennysasemat Ruuhonsaaressa ja Satamosaaressa saadaan toimintaan ensimmäisillä huoltokierroksilla. Imutyhjennysasemat on tarkoitettu vain huviveneiden käyttöön. Tiedon imutyhjennysasemien toiminnasta sekä kaikki Roope-palvelut näet Roope-kartalta os

Pidä Saaristo Siistinä ry

Roope-kartta

Huoltoalus M/S Roope-Saimaan Facebook-sivut

Tue toimintaamme ja liity jäseneksi sivullamme

pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi.

oitteessa roopekartta.fi.